Ex -Yu

Linta: Političari u Hrvatskoj se takmiče ko će više pljuvati po Srbima

Linta: Političari u Hrvatskoj se takmiče ko će više pljuvati po Srbima
Linta: Političari u Hrvatskoj se takmiče ko će više pljuvati po Srbima

BEOGRAD- Miodrag Linta, predsjednik Saveza Srba iz regiona, kaže da za njega nisu iznenađujuće uvrede lidera SDP Zorana Milanovića na račun srpskog naroda, Srbije i premijera Aleksandra Vučića, te ističe da je veoma važno da Srbija ne pristane na hrvatski zahtjev da ukine Zakon o procesuiranju ratnih zločina.

Izjave Milanovića su uvredljive i bezobrazne, ali, kako u saopštenju za javnost navodi Linta, očekivane su, jer, objašnjava - Milanović s jedne i Andrej Plenković i ostali lideri hrvatske desnice s druge strane dobro znaju da većina Hrvata gaji mržnju i netrpeljivost prema svemu što je srpsko i smatraju Srbe agresorima i zločincima.

"Takođe, Milanović, Plenković i ostali hrvatski političari dobro znaju da, prema istraživanju Insituta društvenih nauka u Zagrebu, 71 odsto učenika završnih razreda srednjih škola ima pozitivno mišljenje o genocidnoj NDH i poglavniku Anti Paveliću", podsjeća Linta, zbog čega smatra sasvim "normalnim" da se u predizbornoj kampanji oni takmiče ko će više pljuvati po Srbima, Srbiji i srpskom rukovodstvu.

Kako kaže, i većina hrvatskih intelektualaca, biskupa, sveštenika i drugih javnih ličnosti smatra da su Srbi kolektivni krivci za sukobe u 20. vijeku.

On smatra da je jedan od glavnih uzroka "patološke mržnje" Hrvata prema Srbima činjenica da je Hrvatska jedina država koja nije prošla kroz suočavanje sa svojom nacističkom i ustaškom prošlošću.

Hrvatska se nikada nije zvanično odrekla ustaštva i osudila genocid na Srbima u Drugom svetskom ratu, podseća Linta i dodaje da se ustaše smatraju borcima za hrvatsku slobodu, a da je ustaški pozdrav "Za dom spremni" postao nezvanični pozdrav na sportskim utakmicama, koncertima i drugim javnim manifestacijama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije