Ex -Yu

Linta: Skandalozna najava vojne parade

Linta: Skandalozna najava vojne parade
Linta: Skandalozna najava vojne parade

BEOGRAD - Predsjednik Koalicije udruženja izbjeglica u Srbiji Miodrag Linta ocijenio je kao skandaloznu činjenicu da Hrvatska namjerava da naredne godine organizuje vojnu paradu povodom 20 godina od akcije "Oluje" i tako proslavi najveće etničko čišćenje u Evropi nakon Drugog svjetskog rata.

"Ukoliko su tačne izjave hrvatskih zvaničnika da su temelji hrvatske države stvoreni u antifašističkoj borbi, onda će Hrvatska da organizuje vojnu paradu sljedećeg 9. maja, kada će biti obilježeno 70 godina od pobjede nad fašizmom, a ne 5. avgusta, kada se slavi protjerivanje Srba", saopštio je Linta.

On je apelovao da SAD, EU, OEBS i Savjet Evrope upute jasan zahtjev Hrvatskoj da prestane slaviti "Oluju", kao i da kazni počinioce zločina, da isplati naknadu štete porodicama žrtava, obilježi mjesta stradanja Srba, da obezbijedi uslove za održiv povratak protjeranih Srba i poštuje njihova ljudska i građanska prava.

Linta je pri tom naglasio da masovna ubistva srpskih civila i ratnih zarobljenika, te sistematska pljačka i uništavanje njihove imovine nedvosmisleno pokazuju da akcija "Oluja" nije bila nikakva "oslobodilačka akcija", kako je Hrvati prikazuju.

"Oluja` nije bila nikakva oslobodilačka akcija, već udruženi zločinački poduhvat s ciljem stvaranja Hrvatske bez ili sa što manje Srba", poručio je Linta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije