Ex -Yu

Linta: Zagreb da prestane sa hapšenjima Srba

Linta: Zagreb da prestane sa hapšenjima Srba
Linta: Zagreb da prestane sa hapšenjima Srba

BEOGRAD- Predsjednik Koalicije udruženja izbjeglica Miodrag Linta apelovao je na EU da traži od Hrvatske da prestane sa hapšenjima Srba po potjernicama i da procesuira sva odgovorna lica za ratne zločine i druga krivična djela iz ratnog perioda bez obzira na nacionalnu pripadnost.

Linta smatra da posljednje hapšenje Đuke Bogunovića u Grčkoj po hrvatskoj potjernici za ratne zločine predstavlja nastavak hrvatske politike zastrašivanja protjeranih Srba s ciljem da im se ograniči sloboda kretanja i da se odvrate od povratka.

"Hrvatska čestim hapšenjima Srba nastoji da potvrdi lažnu tezu da su Srbi agresori i zločinci, a da su Hrvati oslobodioci i žrtve, jer su tobože vodili obrambeni i pravedni rat", istakao je Linta u saopštenju.

On podsjeća da u Hrvatskoj i dalje nema političke volje da se osude nalogodavci i počinioci brojnih zločina nad Srbima u hrvatskim gradovima početkom devedesetih godina, kao i za vrijeme i poslije hrvatskih operacija "Otkos" u zapadnoj Slavoniji, "Miljevački plato", "Maslenica", "Bljesak" i "Oluja". 

"Prestanak hapšenja Srba po potjernicama i procesuiranje zločina nad Srbima treba da bude jedan od konkretnih dokaza da Vlada Hrvatske iskreno želi da uspostavi odnose međusobnog poštovanja sa Srbijom", naveo je Linta.

Bogunovića je prije dva dana uhapsila grčka policija na prelazu iz Makedonije u Grčku. 

Đoko Bogunović je 141. uhapšeni Srbin od 2001. godine i trinaesti od početka ove godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije