Ex -Yu

Linta: Zagreb ne može dijeliti lekcije

Linta: Zagreb ne može dijeliti lekcije
Linta: Zagreb ne može dijeliti lekcije

BEOGRAD - Žalosno je da lekcije Srbiji o potrebi ispunjavanja kriterijuma u oblasti ljudskih prava i pravosuđa pokušava da dijeli Hrvatska u kojoj se ratni zločinci slave kao heroji, masovno krše ljudska prava Srba i nekažnjeno rehabilituje ustaštvo, ocijenio je predsjednik Koalicije udruženja izbjeglica Miodrag Linta.

Linta ističe da je nemoralna izjava hrvatskog ministra spoljnih poslova Vesne Pusić da će Hrvatska insistirati da Srbija ispuni sve kriterijume na putu do EU.

On je u saopštenju ocijenio da Hrvatska nije ispunila skoro nikakve zahtjevne kriterijume iz Poglavlja 23, koje se odnosi na pravosuđe i ljudska prava, a koji se tiču rješavanja imovinskih problema protjeranih Srba i srpskih povratnika, pitanja nestalih i kažnjavanja ratnih zločinaca hrvatske nacionalnosti. 

Linta je naveo da je EU drastično smanjila kriterijume Hrvatskoj za zatvaranje ovog poglavlja sredinom 2011. godine. 

On smatra da odbijanje Vesne Pusić da se ogradi od antisrpskog djelovanja hrvatskih poslanika u Evropskom parlamentu predstavlja još jedan znak da će Hrvatska učiniti sve da blokira Srbiju na njenom putu ka EU. 

Linta pita Vesnu Pusić zbog čega više od tri mjeseca uporno odbija da javno osudi sramnu i proustašku odluku Opštinskog vijeća Gline od 21. oktobra 2014. godine kojom je zabranjeno služenje parastosa i odavanje pošte na mjestu pravoslavne crkve u Glini u kojoj su ustaše 1941. godine zvjerski ubile više od 1.500 Srba. 

"Tražimo da Vesna Pusić javno pokrene inicijativu da hrvatska Vlada raspusti opštinsko vijeće Gline jer se ovom odlukom vrijeđaju preostali Srbi u Hrvatskoj, stotine hiljada prognanih Srba i građani Srbije", dodao je Linta. 

On je zatražio da Pusićeva javno podrži inicijativu da se vrati naziv Spomen-dom koji je sagrađen 1967. godine na mjestu srušene pravoslavne crkve i velikog zločina.

"Hrvatske vlasti su poslije protjerivanja Srba u akciji "Oluja" Spomen-dom preimenovale u Hrvatski dom i time poslale poruku da odobravaju veliki zločin nad više od 1.500 Srba", rekao je Linta. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije