Ex -Yu

Lukšić: Sutorina neće usporiti pregovore

Lukšić: Sutorina neće usporiti pregovore
Lukšić: Sutorina neće usporiti pregovore

PODGORICA – Šef crnogorske diplomatije Igor Lukšić smatra da neriješeno pitanje razgraničenja s Hrvatskom i aktueliziranje priče o Sutorini neće uticati na pregovarački proces Crne Gore s Evropskom unijom, prenosi Tanjug.

On je rekao da pregovori idu planiranom dinamikom i da očekuje otvaranje još sedam poglavlja tijekom ove godine. 

Lukšić je istaknuo da su Crna Gora i Hrvatska saglasne da pitanje Prevlake rješavaju pred Međunarodnim sudom pravde, dok je pitanje razgraničenja s Bosnom i Hercegovinom, odnosno problem Sutorine - primorske prevlake kod Herceg Novog, usuglašeno na stručnom nivou i nema postora za preispitivanje. 

"Kada je u pitanju Prevlaka, možda đeluje da stvari idu sporo, ali aktivno idu u smjeru institucionalnog razrješenja problema", naveo je on. 

Lukšić je podsjetio da su Crna Gora i Hrvatska 2002. godine potpisale privremeni protokol koji regulira to pitanje i koji je do sada, kako je naveo, uglavnom korektno primjenjivan. 

"Nesumnjivo je, međutim, da postoji interes obje strane da se to pitanje trajno riješi, za što postoje dvije opcije - razgraničenje bilateralnim putem, kroz pregovore, i iznošenje slučaja pred neku međunarodnu instancu", pojasnio je Lukšić. 

Po njegovim riječima, očito je da, uprkos pokušajima, nije realno doći do adekvatnog bilateralnog rješenja. 

"I naši pokušaji da se dođe do neke vrste privremenog rješenja kada je u pitanju eksploatacija podmorja, dakle dijela akvatorija koji nije obuhvaćen privremenim protokolom, ne idu tako lako, s obzirom na to da postoji izražen ekonomski interes obje strane", naveo je Lukšić. 

Jasno je, kako je rekao, da je iznošenje slučaja Prevlake pred neku međunarodnu instancu mnogo realnija opcija. 

"Kao jedno od rješenja, ka kome idemo, je da slučaj iznesemo pred Međunarodni sud pravde. Ta je opcija postojala i ranije, ali nismo mogli definirati sve elemente specijalnog ugovora koji otvara put da se predmet iznese pred Sud u Haagu", rekao je Lukšić. 

Kako je pojasnio, da bi dvije strane u sporu mogle iznijeti svoje stavove i sučele argumente u tom sudu, potrebno je potpisati posebni sporazum koji se ratifikuje u parlamentima dviju države i omogućava otvaranje postupka pred sudom. 

Lukšić ističe da narednih dana očekuje intenziviranje komunikacije kako bi hrvatskoj strani iznijeli svoje stavove i bili u prilici da, kako se nada, ubrzo potpišu posebni sporazum i upute ga u parlamentarnu proceduru. 

Upitan da li pitanje Prevlake može uticati na Evorpski put Crne Gore i postoji li bojazan da Hrvatska, u nekom trenutku, blokira pregovore, Lukšić je rekao da ne misli da je takav scenarij realan iz više razloga. 

 "Očigledno je, kako je naveo, da su obje strane zainteresirane da se dođe do trajnog rješenja, što znači da postoji bilateralna spremnost", jedan je od razloga koje je iznio. 

Kada je u pitanju Sutorina, koja po mišljenju pojedinih bh. političara treba pripasti BiH, ministar je rekao da to pitanje ni u BiH još nije dobilo formalizaciju bilo koje instance. 

Lukšić je podsjetio da je Sporazum o razgraničenju parafiran i prošao Vladu Crne Gore i Savjet ministara BiH i zaključio da je to pitanje nepotrebo otvoreno, čime se samo doprinosi političkim tenzijama u regiji. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije