Ex -Yu

Lunaček: Priznanje Kosova uslov za Evropu

Lunaček: Priznanje Kosova uslov za Evropu
Lunaček: Priznanje Kosova uslov za Evropu

BEOGRAD - Potpredsjednica Evropskog parlamenta Urlike Lunaček izjavila je danas da će u njenom narednom izvještaju o Kosovu pisati da je postignut određen napredak kada je riječ o sevjeru pokrajine, ali i dodala da će normalizacija odnosa i priznanje Kosova biti uslov za ulazak Srbije u Evropsku uniju.

"Za tako nešto ne postoji nikakav dokument, ali je to politički konsenzus -  normalizovani odnosi sa Kosovom i na kraju i priznavanje Kosova biće uslov za ulazak Srbije u EU", rekla je Lunaček u intervjuu Kuriru.

Ona je podvukla da EU više nikada neće prihvatiti novog člana koji nema jasno određene i međunarodno priznate granice, kako što je uradila s Kiprom.

Govoreći o svom izvještaju, Lunaček je rekla da će u njemu pisati da je postignut napredak kada je riječ o sjevera Kosova, naročito sa izborima za gradonačelnike i povećanjem broja projekata koje na sjeveru finansira EU.

"Naglašavam potrebu da se nastavi sa formiranjem zajednice srpskih opština, što bi trebalo da učini suvišnom dalju potrebu za netransparentnim paralelnim strukutrama", podvukla je Lunaček.

           

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije