Ex -Yu

MUP Srbije izložio argumente protiv Kosova u Interpolu

MUP Srbije izložio argumente protiv Kosova u Interpolu
Foto: Ilustracija | MUP Srbije izložio argumente protiv Kosova u Interpolu

BEOGRAD - Državni sekretari Ministarstva unutrašnjih poslova Dijana Hrkalović i Biljana Popović Ivković izložile su danas u Dubaiju, predstavnicima delegacija koje će učestvovati na Generalnoj skupštini Interpola, argumente Republike Srbije zašto takozvano "Kosovo" ne može biti dio ove međunarodne policijske organizacije.

Hrkalović i Popović Ivković su naglasile da ne postoji nijedan politički, pravni i policijski argument koji bi opravdao članstvo Kosova i da bi eventualna odluka o prijemu bila presedan sa nesagledivim posljedicama po bezbjednost.

Kako su objasnile, Interpolove baze podataka našle bi se u rukama ljudi koji se i sami nalaze na potjernicama zbog ozbiljnih krivičnih djela, saopštio je MUP.

Hrkalović je predstavnicima delegacija ukazala na činjenicu da Prištini nije cilj da članstvom u Interpolu radi na jačanju kapaciteta za borbu protiv organizovanog kriminala i terorizma, već da zloupotrebi ovu međunarodnu policijsku organizaciju radi daljeg afirmisanja jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova.

Popović Ivković je istakla da i samo razmatranje zahtjeva Kosova za članstvo predstavlja apsolutni pravni presedan.

"Ovakva aktivnost bi značila kršenje odredaba statutarnih dokumenata Interpola i pravno obavezujuće Korelove Rezolucije od strane Generalne skupštine i članica", rekla je Popović Ivković i podsjetila da je njom jasno definisano da je članstvo u Interpolu rezervisano isključivo za države članice Ujedinjenih nacija i zemlje koje imaju status posmatrača u UN.

Kako je objasnila Generalni sekretarijat Interpola je stavljanjem zahtjeva Kosova u prijedlog dnevnog reda, prekršio sopstvene procedure propisane Korelovom rezolucijom.

"Potpuno samoinicijativno uzeli su u razmatranje prijavu Kosova, kršeći pravo članica Interpola da o tome budu informisane i da zauzmu sopstveni stav vezano za aplikaciju", ukazala je Popović Ivković.

Državni sekretari Hrkalović i Popović Ivković istakle su da je Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija sastavni dio Republike Srbije i pozvale države članice da, ukoliko se zahtjev Prištine bude razmatrao na Generalnoj skupštini, glasaju protiv i time pokažu da su privržene međunarodnom pravu i da ne pristaju na politizaciju i rušenje ugleda Interpola.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije