Ex -Yu

Maja Gojković kandidat za predsjednika parlamenta

Maja Gojković kandidat za predsjednika parlamenta
Maja Gojković kandidat za predsjednika parlamenta

BEOGRAD - Kandidat za novog predsjednika Skupštine Srbije je funkcioner SNS i poslanik te stranke Maja Gojković.

U Skupštinu Srbije stigao je prijedlog da Gojkovićeva bude novi predsjednik parlamenta, koji je potpisima podržalo 30 poslanika.

Dosadašnji generalni sekretar parlamenta Jana Ljubičić potvrdila je Tanjugu da je prijedlog SNS za novog predsjednika parlametna stigao u sekreterijat i da će se o tome raspravljati sutra na sjednici.

Prema nejnim rječima, to je za sada jedini prijedlog, a o kandidatima za potpredsjednike skupštine razgovaraće se naknadno.

Skupština Srbije sutra će, pored predsjednika, birati i potpredsjednike, generalnog sekretara, radna tijela,  a na sjednici 16. aprila potvrđeni su mandati novim poslanicima čime je parlament konstituisan.

Prema Poslovniku o radu, prijedlog kandidata za predsjednika skupštine podnosi najmanje 30 poslanika, a poslanik može da predloži samo jednog kandidata za predsjednika.

O prijedlogu se otvara pretres, nakon čega predsjedavajuci utvrđuje listu kandidata po azbučnom redu prezimena.

Prije pristupanja izboru predsjednika odlučuje se da li će glasanje biti tajno ili javno, a ukoliko se odluči da se glasa javno, glasa se prozivkom.

Za predsjednika Skupštine Srbije izabran je poslanik za koga je glasala većina od ukupnog broja.

Skupština utvrduje broj potpredsjednika na prijedlog predsjednika Narodne skupštine, a kao i kod izbora predsjednika i ovdje najmanje 30 poslanika može da predloži jednog ili više kandidata za potpredsjednika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije