Ex -Yu

Maja Gojković predsjednica Skupštine Srbije

Maja Gojković predsjednica Skupštine Srbije
Maja Gojković predsjednica Skupštine Srbije

BEOGRAD - Maja Gojković, poslanica Srpske napredne stranke, izabrana je danas javnim glasanjem za predsjednicu Skupštine Srbije.

Za nju je glasalo 194 poslanika, protiv je bilo 14, dok je devet poslanika bilo uzdržano, a sjednici nije prisustvovalo 29 poslanika.

U prvom obraćanju poslanicima, Maja Gojković je izjavila da će nastaviti da radi na razvoju demokratije u parlamentu, njegovanju duha tolerancije i obećala da će svi poslanici biti jednaki u svojim pravima, ali i obavezama.

Gojkovićeva je istakla da odgovornost želji da podijeli sa svim predstavnicima naroda i da sliku o parlamentu ne može da stvara jedan čovjek.

Ona se zahvalila poslanicima na onome što su tokom debate rekli o njoj i dodala da obećava, iako je to, kako je ocijenila, ostalo neizrečeno, da će svi poslanici biti jednaki u svojim pravima i obavezama, bez obzira na to da li su u opoziciji ili pripadaju vladajućoj većini.

Izboru Gojkovićeve na funkciju prethodila je žustra rasprava.

Poslanik DS Dragan Šutanovac istakao je da je Gojkovićeva na predizbornom mitingu u Novom Sadu izgovorila riječi mržnje koje, kako je rekao, nisu izgovorene od 90-ih godina i za koje se mislilo da su iskorijenjene.

Prema njegovim riječima, aktuelna većina u skupštini bi opoziiciju trebalo da njeguje i da „bude prema njoj nežna“ i ponovio da je DS jedina opozicija u parlamentu.

Odgovorio mu je sef poslaničke grupe SNS Zoran Babić, istakavši da se Šutanovac služi „čudnom matematikom koja se ne uči ni na jednom fakultetu“.

„Završili smo isti fakultet i čak isti smer, ali ne znam koja je to matematika o kojoj govorite“, rekao je Babić i dodao da Šutanovac pokušava da ospori legitimitet vladajućih stranaka i da bi trebalo više da brine o svojoj poslaničkog grupi, dok će o državi brinuti SNS.

Šef poslaničkke grupe SNS Zoran Babić rekao je da Gojkovićevoj želi da radi u demokratskom duhu, da se ukrštaju politički stavovi raspravlja u atmosferi poštovanja, da se traže tačke spajanja, a ne da se kopaju i produbljuju rovovi.

„Za SNS je bilo važno da je Gojkovićeva toleranta, spremna na kompromise i dogovore i verujemo da će u radu skupštine uspeti da sa svim poslaničkim grupama stvori demokratsku afmosferu i da će građani videti da smo u ozbiljnom poslu zajedno, bez političkih razlika“, rekao je Babić.

Šef posalničke grupe SPS Dijana Vukomanović istakla je da skupština ne bira samo ličnost koja će da reprezentutre srpski parlament kao instituciju, već i ličnost koja će da sarađuje sa poslanicima u naredne četiri godine ceneći principe toleranstnosti i demorkatičnost.

„Poznavajući Maju, verujem da poseduje te kvalitete. Verujem da neće dozvoliti da svi mi budemo glasačka većina, uverena sam da će prvenstveno na osnovu obrazovanja , a ona je pravnik, čvrsto držati u ruci Zakon o skupšitni, Poslovnik i uvažavati slovo Ustava Srbije i to će biti njeno najjače oružje u predstojećem periodu“, rekla je Vukomanović.

Poslanici su na početku sednice minutom ćutanja odali poštu preminulom predsjedniku PUPS i potpredsjedniku vlade u prošlom mandatu Jovanu Krkobabiću.

Izabrani potpredsjednici

Skupština Srbije danas je javnom prozivkom poslanika izabrala šest potpredsjednika, pošto je prethodno poslanica SNS Maja Gojković na isti način izabrana za predsjednicu parlamenta.

Skupština je bez rasprave za potpredsjednike izabrala Veroljuba Arsića i Igora Bečića iz SNS, iz redova demokrata Gordanu Čomić, koja je tu funkciju obavljala i u prethodnom sazivu, iz NDS Ninoslava Stojadinovića, iz SDPS Vladimira Marinkovića, a iz PUPS Konstantin Arsenović, koji je takođe bio potpredsednik u prošlom sazivu.

Poslanici su javno, prozivkom, glasali za sve potpredsjednike , pošto je prethodno postignut dogovor o kandidatima za te funkcije. Za izbor je glasalo 213 poslanika, protiv je bio jedan, dok su dva poslanika bila uzdržana.

Potpredsjednici su zatim zauzeli mjesto za stolom predsjedavajućeg.

Za sekretara parlamenta, sa 199 glasova "za", izabrana je Jana Ljubičić, koja je i u prošlom sazivu obavljala tu funkciju.

Da bi skupština bila konstituisana, potrebno je da se izaberu i radna tijela.

U sazivu 11 klubova

U novom sazivu biće 11 poslaničkih klubova i stranke su odlučile ko će biti na njihovom čelu, kao i ko će biti zamjenici poslaničkih grupa.

Najveću poslaničku grupu SNS, vodiće i dalje Zoran Babić, kao što promijena neće biti ni u poslaničkom klubu NS - vodiće ga Miroslav Markićević, dok će mu zamjenica biti Dubravka Filipovski. Na čelu poslaničkog kluba SDPS biće Miodrag Mijatović, dok će mu zamjenica biti Milena Bićanin, a na čelu zajedničkog poslaničkog kluba SPO-DHS S biće Aleksandar Jugović.

Šefica poslanika SPS ostaje Dijana Vukomanović, kao i njen zamjenik Đorđe Milićević, svoj klub će imati i PUPS i Jedinstvena Srbija, koji su na izbore išli na listi sa socijalistima, a na čelu tih klubova biće Milan Krkobabić i Dragan Marković.

Šef poslaničkog kluba NDS biće Marko Đurišić, njegov zamjenik Janko Veselinović, a samostalan poslanički klub imaće i LSV koja je na izbore izašla na listi okupljenoj oko NDS.

Na čelu poslanika DS je njen lider Dragan Đilas, njegova zamjenica će biti Nataša Vučković, SVM će rukovoditi Balint Pastor, dok će mu zamjenik biti Laslo Varga.

Ostaje da se vidi da li će u novom sazivu parlamenta biti formirana i poslanička grupa manjina, budući da je za njeno formiranje potrebno najmanje pet poslanika.

Biografija Maje Gojković

Rođena je 1963. godine u Novom Sadu, u kojem je završila Pravni fakultet.

Gojković je bila jedina žena do sada na čelnoj funkciji grada Novog Sada i to u periodu od 2004. do 2008. godine, a u dosadašjoj politickcoj karijeri bila je dugo godina poslanik, ali i ministar bez portfelja.

U politiku je ušla kao član Narodne radikalne stranke, koja se uključila u Srpsku radikalnu stranku, u kojoj je bila sekretar i kasnije potpredjsednik, a od 2009. godine do kraja 2012. godine bila je predsjednica Narodne partije.

Bila je poslanik Skupštine SRJ i Skupštine SCG i poslanik Skupštine AP Vojvodine, dok je ministar bez portfelja bila u vladi Mirka Marjanovića izabranoj 1998. godine.

Njeno odvajanje od vrha SRS-a počelo je 2004. godine kada je kao kandidatkinja radikala, izabrana za gradonačelnicu, da bi u martu 2008. godine novosadski Odbor

SRS-a saopštio da ona više nije članica te stranke. Potom je predvodila "Grupu građana - Maja Gojković", koja je osvojila osam odborničkih mesta u Skupštini grada Novog Sada.

Nakon konačnog raskola u SRS-u u jesen 2008. osnovala je novu stranku Narodnu partiju (NP).

NP je 2010. godine prešla u uniju Ujedinjeni regioni Srbije i na toj listi je maja 2012. godine izabrana za jednog od dva poslanika NP.

Krajem 2012. godine NP se pripojila SNS-u, a potom je Gojkovićeva postala i članica Predsedništva te stranke.

Gojković je advokat od 24. godine, pravosudni ispit položila je 1989. godine, a kćerka je poznatog novosadskog advokata Mite Gojkovića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije