Ex -Yu

Makedonski predsjednik povukao odluku o aboliciji političara

Makedonski predsjednik povukao odluku o aboliciji političara
Makedonski predsjednik povukao odluku o aboliciji političara

Makedonski predsjednik Đorđe Ivanov povukao je danas spornu odluku o aboliciji 22 političara uglavnom umiješanih u aferu prisluškivanja. Svoju odluku obrazložio je da su u pitanju politički eksponirana lica.

- U saglasnosti sa Zakonom za dopunu zakona o pomilovanju, donio sam odluku o poništenju odluke o aboliciji, odnosno oslobađanju od postupka gonjenja za sva politički eksponirana lica, ukupno 22 - kazao je Ivanov u obraćanju u predsjedničkoj vili "Vodno", a prenijela MIA.

Ivanov je objasnio da sva druga lica koja su abolirana 12. aprila, u skladu sa zakonskim izmjenama, imaju mogućnost da lično podnesu zahtjeve za poništenje odluka o njihovoj aboliciji.

"Nijedan političar nije iznad zakona. Nijedan političar nije nedodirljiv. Naprotiv, svako će odgovarati za svoje postupke", rekao je Ivanov.

Odluka koju je Ivanov donio 12. aprila o aboliciji političara, među kojima je najviše funkcionera vladajućeg VMRO-DPMNE, izazvala je oštre kritike međunarodne zajednice, opozicije i građanskog sektora u Makedoniji koji je posljednjih nekoliko dana organizovao i ulične proteste u Skoplju, u kojima je povrijeđeno više demonstranata i policajaca.

Sve najznačanije stranke u Makedoniji zatražile su od Ivanova da povuče kotroverzno odluku o amnestiji političara.

Pored najveće opozicione stranke SDSM Zorana Zaeva, takav zahtjev je uputio je i DUI Alija Ahmetija, albanska partija koja je u vladi, dok ga je vladajuća VMRO DPMNE Nikole Gruevskog posljednja pozvala da razmisli o mogućnosti da povuče svoju odluku.

Jedino opoziciona albanska straka DPA Menduha Tačija nije iznijela svoj stav.

Ivanov je do sada tvrdio da neće povući odluku. On je u aprilu u televizijskom obraćanju rekao da je pažljivo pratio sve reakcije javnosti, ali da je razlog što neće povući odluku državni interes Makedonije i izlazak iz dvogodišnje političke krize.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije