Ex -Yu

Makron: Zapadni Balkan važan za stabilnost Evrope

Makron: Zapadni Balkan važan za stabilnost Evrope
Foto: Tanjug/AP | Makron: Zapadni Balkan važan za stabilnost Evrope

PARIZ - Iz kabineta francusog predsjednika Emanuela Makrona saopšteno je da je Makron juče sa predsjednikom Republike Hrvatske Andrejem Plenkovićem razgovarao o Zapadnom Balkanu uopšteno. demantovao je hrvatskog premijera Andreja Plenkovića koji je juče novinarima izjavio kako su razgovarali o Bosni i Hercegovini i dešavanjima nakon izbora.

Pojedini mediji ovo su shvatili kao demant Plenkovića da je sa francuskim predsjednikom razgovarao o bIH i proteklim izborima, prenoseći da se u službenoj izjavi Jelisejske palate o sastanku "ne govori o Bosni i Hercegovini, nego se u opštim crtama govori o regionu Zapadnog Balkana".

"Isto tako želim da razgovoramo o Zapadnom Balkanu gdje takođe imamo mnogo zajedničkog interesa i želju da se krene naprijed u mnogim situacijama, jer mislim da je to važno za stabilnost naše Evrope i za napredak više zajedničkih projekata", navodi se u izjavi iz kabineta Emanuela Makrona, prenosi televizija "N1".

Napomenimo kako je Plenković nakon jučerašnjeg sastanka kazao da je Makrona upoznao sa dešavanjima u Bosni i Hercegovini, posebno sa stanjem Hrvata te ga zamolio da pomogne u reformama izbornog zakonodavstva u Bosni i Hercegovini. 

"Razgovarali smo o stanju na jugoistoku Evrope, prije svega sam francuskom predsjedniku pojasnio što se dogodilo na općim izborima u BiH. On je razumio da je ovo ozbiljan problem, dakle, ta percepcija koja postoji u Hrvatskoj je možda jedinstvena, ali kad se detaljno argumentira onda i ostali sugovornici shvaćaju da je to ozbiljan problem s kojim se treba pozabaviti ne samo Republika Hrvatska i BiH nego i šira međunarodna javnost", kazao je Plenković novinarima u Parizu.

Iz Ambasade Francuske u Bosni i Hercegovini su za televiziju "N1" rekli da ne mogu komentarisati sastanak u Parizu te da takođe ne mogu reći da li će se Francuska aktivnije uključiti u rješavanje pitanja izbornog zakonodavstva u Bosni i Hercegovini.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije