Ex -Yu

Malarija otkrivena kod 11 migranata u Srbiji

Malarija otkrivena kod 11 migranata u Srbiji
Malarija otkrivena kod 11 migranata u Srbiji

NIŠ - Među migrantima koji su u poslednjih par mjeseci došli u Srbiju njih 11 bilo je zaraženo malarijom, rekao je agenciji Beta epidemiolog Branislav Tiodorović.

On je naveo da te osobe nisu oboljele od malarije, već im je analizom krvi utvrđeno prisustvo ove bolesti.

"Svi migranti zbrinuti su na Klinici za zarazne bolesti u Beogradu gdje su dobili potrebnu terapiju. Nisu zadržani na bolničkom liječenju jer za to nema potrebe. Malarija nije bolest karantinskog tipa", objasnio je Tiodorović.

Prema njegovim riječima, lica kod kojih je otkrivena malarija moraju da piju tablete "antimalarik", nekada i više mjeseci.

"Za vrijeme dok su pod terapijom ta lica se nalaze pod kontrolom, ljekari ih obilaze i ponavljaju se analize krvi", kazao je Tidorović.

On je dodao da malarija ne može da se prenese kontaktom sa inficiranom osobom.

"Malariju prenose komarci i to ukoliko najprije ujedu zaraženu, a potom zdravu osobu. Kod nas su autohtoni komarci koji su prenosili malariju iskorenjeni još 1964. godine", rekao je Tiodorović.

On je istakao da je od izuzetne važnosti što svi migranti koji ulaze u našu zemlju prolaze zdravstveni pregled.

Kod njih se, dodao je Tiodorović, provjerava ne samo prisustvo malarije, već i hepatitisa A i B, prisustvo dečije paralize, HIV-a i tuberkuloze.

"Zahvaljujući tim pregledima otkriven je i mali broj oboljelih od tuberkuloze, ali srećom nije bilo oboljelih od mnogo težih bolesti kao što je dječija paraliza", rekao je Tiodorović.

Kako je istakao nema mjesta panici, ali oprez mora da postoji jer migranti dolaze iz područja gdje postoje bolesti koje su kod nas već odavno reducirane.

"Najveći problem je Sirija, a tu su i Pakistan, Bangladeš, Avganistan, Irak, Somalija", ocijenio je Tiodorović.

Prema njegovim riječima najveći teret provjere zdravstvenog stanja migranata do sada podnijeli su ljekari Vojske Srbije i Zavoda za javno zdravlje u Vranju, Novom Sadu, Kanjiži, Subotici i Sremskoj Mitrovici.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije