Ex -Yu

Maloljetnici će presudu za seksualno zlostavljanje dočekati u popravnom domu

Maloljetnici će presudu za seksualno zlostavljanje dočekati u popravnom domu
Foto: N.N. | Maloljetnici će presudu za seksualno zlostavljanje dočekati u popravnom domu

BERANE - Zbog sumnje da su tri učenika OŠ Radomir Mitrović iz Berana duži period seksualno zlostavljali dvanaestogodišnju učenicu te škole, Više državno tužilaštvo u Bijelom Polju je trojici osumnjičenih maloljetnika odredilo pritvor do 72 sata, a nakon toga su upućeni u specijalnu ustanovu za maloljetne prestupnike, na neodređeno vrijeme, tačnije do odluke suda.

Maloljetni R.J. (15) se sumnjiči za obljubu, nedozvoljene polne radnje i ucjenu, dok je B.B.(15) osumnjičen za obljubu i dječju pornografiju, L.M.(14) se sumnjiči da je počinio krivično djelo nedozvoljene polne radnje, njima je određeno zadržavanje.

Zbog sumnje da je ucjenjivao djevojčicu podnesena je krivična prijava R.M. (14), dok se A.M. sumnjiči za obljubu nad djevojčicom.

Sumnja se da su dječaci djevojčicu u više navrata, ucjenjivali i prisiljavali da im donosi novac i druge vrijedne stvari, a vodili su je i na izletište koje se nalazi u blizini škole. Osumnjičeni su je navodno ucjenjivali eksplicitnim video-snimkom.

Trojica od petorice dječaka, po nalogu suda, upućena su u Podgoricu, u specijalnu ustanovu za maloljetne prestupnike, odnosno za djecu sa problemima u ponašanju Centar „Ljubović“, gdje će ostati neko vrijeme.

Direktorica “Ljubovića“ Mirjana Đukić kazala je Pobjedi da su dječaci pod posebnim režimom. Svaki je u zasebnoj sobi i ne smiju napuštati ustanovu.

“Čekamo da se uključi i Centar za socijalni rad. Obavijestili smo ih da su dječaci kod nas i radićemo planove za njihov tretman. Oni su, za sada, pod posebnim režimom, koji je zatvoreniji nego za drugu djecu”, kazala je Đukić.

Koliko će dječaci ostati u Centru “Ljubović“, kako je rekla, još ne zna, a o tome odlučuje sud.

“Koliko će ostati ne znamo i hoće li im izreći mjeru i koju. Ustanova za smještaj brine o njima kada ih dovedu. Obavještavamo sud o tome kakvi su i kako se ponašaju”, naglasila je Đukić.

Na pitanje kako se ponašaju, rekla je da su mirni i da ne prave nikakve probleme.

Sutkinja za maloljetnike Višeg suda u Bijelom Polju Vanja Rakonjac naložila je u nedjelju da dječaci budu privremeno smješteni u Centar „Ljubović“.

Prema nezvaničnim saznanjima, petorica dječaka, učenici devetog razreda jedne beranske osnovne škole, nekoliko mjeseci su se iživljavali nad djevojčicom.

“Ne mogu da vjerujem da je to moglo da se desi ikome, a kamoli mom djetetu. Kako da se pomirim sa tim da je tako surovo i svirepo zlostavljana moja djevojčica. Vidjeli ste je pred kućom koliko je krhka. To je još dijete. Zar nju da seksualno zlostavljaju i snimaju, pa da je poslije ucjenjuju, tuku, traže pare i nakit?! Žao mi je i što neće biti da je ona jedina koja je ovako zlostavljana”, ispričao je prije nekoliko dana otac djevojčice za beogradske Večernje novosti.

Kazao je da je prije nekoliko mjeseci pročitao poruku dvojice dječaka, braće, na telefonu kćerke i zaprepastio se u kojoj mjeri je obilovala vulgarnošću, nakon čega je pošao kod njihovog oca koji je obećao da se tako nešto više neće desiti.

Nije ni slutio koja je pozadina poruke, dok prije nekoliko dana njegovu suprugu nijesu obavijestili da je djevojčica u školu donijela zlato i prodala jednom od ove braće.

Tada je užasna priča počela da se otkriva. Jedan od braće, kako su prenijele Večernje novosti, priznao je u kući djevojčice njenom ocu što su joj činili i kako i zašto su je ucjenjivali. Osim što su je tukli i maltretirali u školi, zlostavljali su je, kako je ispričao njen otac, svakog četvrtka, tako što bi je presreli na putu do kuće i odvukli u nedovršeni hotel.

“Nijesam ni slutio da su je seksualno zlostavljali. Vrebali su četvrtak kada sama ide kući, par stotina metara vazdušne linije udaljenoj od škole. Odvlačili su je u nedovršeni hotel i zlostavljali. To nam je ispričala tek kada sam ja otišao u školu i potražio te učenike, poslije čega je došlo do incidenta”, ispričao je Večernjim novostima otac djevojčice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije