Ex -Yu

Mandić negirao krivicu za pokušaj državnog udara u Crnoj Gori

Mandić negirao krivicu za pokušaj državnog udara u Crnoj Gori
Foto: Ilustracija | Mandić negirao krivicu za pokušaj državnog udara u Crnoj Gori

PODGORICA - U nastavku suđenja za pokušaj terorizma na dan izbora u Crnoj Gori 16. oktobra prošle godine, jedan od optuženih, lider Demokratskog fronta Andrija Mandić, saopštio je danas da nije kriv za djelo koje mu se stavlja na teret. Tvrdi da je riječ o "lažnom državnom udaru", koji je osmišljen s ciljem da se odbrani vlast po svaku cijenu. Suđenje će biti nastavljeno u ponedjeljak u devet sati.

Andrija Mandić, jedan je od ukupno 14 optuženih za pokušaj državnog udara u Crnoj Gori. Prema navodima tužioca Milivoja Katnića, u noći održavanja parlamentarnih izbora bilo je planirano da dođe do upada u Skupštinu, kao i da se uhapsi i likvidira bivši premijer Milo Đukanović.

Shodno optužnici, Tužilaštvo vjeruje da su lideri DF-a Andrija Mandić i Milan Knežević postali članovi grupacije koju su na teritoriji Crne Gore, Srbije i Rusije oformili dvojica ruskih agenata Eduard Širokov (Šišmakov) i Vladimir Popov s ciljem da nasilno sruše vlast. Prema optužnici, Mandić je imao značajnu ulogu u djelovanju kriminalne grupe. Prema uputstvima organizatora kriminalne organizacije, lider DF-a je vrbovao osobe koje su bile spremne da učestvuju u pripremanju i izvršenju masovnih demonstracije i nasilno zauzimanje zgrade Skupštine Crne Gore. Jedno od zaduženja lidera Demokratskog fronta bilo je i da organizuje protestne mitinge ispred Skupštine koji će biti korišćeni radi realizacije kriminalnog plana i nasilnog ulaska u Skupštinu.

Optuženi Mandić danas je negirao optužnicu i ustvrdio da Demokratski front (DF) nije planirao prevrat u Crnoj Gori, te da bi ga, da su to planirali, sigurno izveli i da ih niko ne bi zaustavio.

"Naravno da nijesam kriv za ovo što mi se stavlja na teret", rekao je Mandić.

On je upitao i kakav je to državni udar u kojem nema oružja.

"Čak su i one praćke dovezene nakon 16. oktobra i održanih izbora", smatra Mandić.

Saopštio je da represija nad DF-om neće donijeti dobro Crnoj Gori i da ne dozvoljava da bude ponižen. Istakao je da je riječ o "lažnom državnom udaru", s ciljem da se odbrani vlast po svaku cijenu.

U dosadašnjem toku suđenja, optuženi Bratislav Dikić, Miloš Jovanović, Srboljub Đorđević, Kristina Hristić, Branka Milić, Milan Dušić, Mihailo Čađenović i Dragan Maksić negirali su krivicu. Postupak protiv Dikića je razdvojen, zbog njegovog upućivanja na liječenje.

Optužnicom Specijalnog tužilaštva obuhvaćeni su i dvojica ruskih državljana, Eduard Šišmakov i Vladimir Popov, kao i srbijanski državljani Nemanja Ristić i Predrag Bogićević.

Optužnicom su obuhvaćeni i lideri Demokratskog fronta (DF) Andrija Mandić i Milan Knežević, dok se postupak protiv prevodioca DF-a Ananija Nikića vodi posebno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije