Ex -Yu

Margelov institut: Hrvatski Sabor da obustavi pokroviteljstvo nad komemoracijom u Blajburgu

Margelov institut: Hrvatski Sabor da obustavi pokroviteljstvo nad komemoracijom u Blajburgu
Margelov institut: Hrvatski Sabor da obustavi pokroviteljstvo nad komemoracijom u Blajburgu

ZAGREB - Margelov institut, nevladina organizacija jevrejske nacionalne manjine u Hrvatskoj, zahtijeva da hrvatski Sabor obustavi pokroviteljstvo nad komemoracijom u Blajburgu, mjestu na kome su 1945. zaustavljene fašističko-ustaške vojne jedinice Pavelićeve NDH u svom povlačenju pred antifašističkim oslobodiocima.

"Naglašavamo da su se među tim vojnicima nalazilo mnogo ustaških ratnih zločinaca, čak i stražara jasenovačkog logora. Smatramo da iz više razloga ne postoje zakonske i ustavne osnove kojim bi Sabor Republike Hrvatske bio pokrovitelj ove manifestacije", navodi se u pismu koje je Margelov institut uputio predsjedniku Sabora Borisu Špremu,  u koje je Srna imala uvid.

Margelov institut ističe da na blajburškom polju ne postoje nikakve masovne grobnice, a  osim različitih  procjena broja žrtava ne postoji službeni i verifikovani  popis žrtava niti njihova kvalifikacija /civili, domobrani, ustaše/.

"Ne postoji nikakav zakon kojim se reguliše finansiranje komemoracije na Blajburgu. Ustav Republike Hrvatske  jasno se odriče ustaške NDH, prema tome hrvatski domobrani  i ustaše  nisu nikakva hrvatska vojska, jer NDH nije bila država hrvatskog naroda. Jedina prava hrvatska vojska bila je Narodnooslobodilačka vojska Hrvatske, odnosno  partizani", navode u Margelovom institutu.

Ovaj institut podsjeća da su  Centar "Simon Vizental" i Jevrejska  zajednica Austrije tražili  od austrijskih vlasti sprečavanje održavanja te manifestacije zbog ustaške simbolike na tom skupu.

Margelov institut pridružuje se ostalim antifašističkim organizacijama i pojedincima u traženju trajnog obustavljanja podrške ovoj manifestaciji, odnosno finansijske podrške  tzv. počasnom blajburškom vodu.

"Mnoga mjesta bivših ustaških koncentracionih  logora u Hrvatskoj danas su neobilježena, a prethodno devastirana od 1991. godine naovamo. Ta se mjesta stradanja, po konvencijama UN, moraju zaštititi kao mjesta koncentracionih logora, što je dužnost i ovog sabora. Blajburg nije klasifikovan  kao koncentracioni  logor i nema takav status, niti ga može imati", zaključuje Margelov institut.

Margelov institut, čije je sjedište u Zagrebu, uputio je pismo i ministru pravosuđa  Hrvatske Orsatu  Miljeniću, u kome navodi da,   kao organizacija jevrejske nacionalne manjine koja se bori protiv antisemitizma i rasizma, odbacuje u potpunosti presudu Prekršajnog suda u Kninu i smatra se duboko oštećenom kada se ustaška ikonografija, umotana u suvenire, te službeni ustaški pozdrav "Za dom spremni", prema odluci tog suda, proglašavaju "starim povijesnim hrvatskim pozdravom".

"Sudija Katarina Peršen, koja je položila zakletvu da će poštovati Ustav i zakone Hrvatske, trebalo bi i da ih brani, a ne da ih krši i omalovažava na ovakav način. Pozdrav 'Za dom spremni' u svom izvornom obliku, koji je i osnova policijske prijave Policijske uprave Šibensko-kninske Prekršajnom sudu u Kninu, originalan je ustaški pozdrav kojim su završavali tekstovi rasnih zakona i deportacione  liste za koncentracione logore Pavelićeve NDH", kaže se u pismu ministru Miljeniću i od njega traži da preduzme korake s ciljem poništavanja presude kninskog suda.

Dovoditi službeni ustaški pozdrav u konotaciju sa "istorijskim hrvatskim pozdravom ili operskim djelima", kako navode u Institutu,  sramotan je način relativizacije ustaških zločina koji su počinjeni pod tim pozdravom.

"To je odraz istorijskog revizionizma u društvu koje je uzelo maha i u sudskim odlukama i  tako se  izvršava 'crni' udar državnih službenika - onih pravosudnih - na antifašističke temelje hrvatskog Ustava", dodaje se u pismu.

Margelov institit u pismu navodi da i držanje misa zadušnica za poglavnika ustaške države i ratnog zločinca Antu Pavelića smatra krivičnim  djelom, koje su pravosudni organi dužni goniti po službenoj dužnosti.

"Porodica  svakog pokojnika, pa i ustaškog poglavnika, ima pravo na privatnu vjersku ceremoniju u krugu porodice, ali ne i u javnim crkvenim objektima čime se vrijeđaju osjećaji građana i  uznemiruje javnost, budući da se na tim misama upotrebljava politička retorika kojom se negira zločinačka i genocidna politika Ante Pavelića", navodi se u pismu.

Margelov institut podsjeća  da ovakve "vjerske" manifestacije nisu moguće u Njemačkoj za Adolfa Hitlera, pa tome nema mjesta ni u Hrvatskoj, koja je, kako se navodi,  dio antifašističke Evrope.

Ovaj institut uputio je pismo i hrvatskom ministru unutrašnjih poslova Ranku Ostojiću u kome zahtijeva da  preduzme oštre korake s ciljem  uklanjanja više zastava i grbova ustaške NDH na saobraćajnim raskršćima u  Zagrebu.

"Smatramo da derivatima fašističkih ustaških zastava i grbova nema mjesta u modernoj Republici Hrvatskoj, kao zemlji kandidatu za ulazak u Evropsku  uniju", kaže se u pismu.      

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije