Ex -Yu

Mariborska nadbiskupija izbjegla bankrot

Mariborska nadbiskupija izbjegla bankrot
Mariborska nadbiskupija izbjegla bankrot

LJUBLJANA - Mariborska nadbiskupija dogovorila se s bankama o reprogramu 26 milijuna evra duga do 2020. godine, uz 6 odsto kamata, te tako izbjegla bankrot koji joj je prijetio zbog riskantnih poslovnih operacija u prošlosti, objavili su u petak slovenski mediji.

Tako su izbjegnuti najgori scenariji jer se spekulisalo da bi Vatikan zbog nesređena finansijskog stanja nadbiskupiju čak mogao ukinuti. Dogovorom s bankom Sparkasse, koja je predstavljala i ostale banke vjerovnice, nadbiskupija je dala u zalog sve svoje nekretnine, navodi ljubljanski dnevni list "Dnevnik". Zbog nemogućnosti plaćanja obveza banke su nadbiskupiji 2012. godine blokirale i sve račune. 

To je sada dogovorom o reprogramu riješeno, makar neki smatraju da je finansijski problem samo odgođen u budućnost. Reprogram zapravo znači da nadbiskupija do 2020. neće morati vraćati glavnicu duga nego samo kamate. 

Prema navodima slovenskih medija, reprogram je signal koji će omogućiti da Maribor poslije godinu i pol dana dobije novog nadbiskupa, nakon što je Vatikan prijašnja dva povukao upravo zbog finansijskih skandala te nadbiskupiji postavio privremenog administratora. 

Crkva u Mariboru došla je u teškoće prije pet godina zbog kredita koje je uzimala od banaka za jačanje svoje pastoralne, edukativne i pastoralne djelatnosti. Finansijski i moralno opteretio ju je i skandal financijskih fondova Zvon 1 i Zvon 2 koje je osnovao njen ekonomat, a koji su zbog riskantnog ulaganja u dionice na finansijskom tržištu završili u stečaju i s više stotina milijuna evra neplaćenih potraživanja. 

Ljubljanski "Dnevnik" navodi da je dogovor s bankama možda ipak samo "kupovanje vremena" jer crkva u Mariboru nema prihode kojima bi mogla pokriti tako visok dug, ali da postoji spremnost biskupije u Gracu da pomogne vjernicima u Mariboru. 

U slučaju novih nevolja, austrijska bi biskupija od banaka otkupila založene nekretnine, među kojima je i sjedište mariborske nadbiskupije, kako bi se u njima i dalje mogle odvijati sve religiozne i pastoralne djelatnosti. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije