Ex -Yu

Mekalister: Vučić i Tači dižu normalizaciju na "sljedeći nivo"

Mekalister: Vučić i Tači dižu normalizaciju na "sljedeći nivo"
Foto: europeanwesternbalkans.com | Mekalister: Vučić i Tači dižu normalizaciju na "sljedeći nivo"

BRISEL - Predsjedavajući Spoljnopolitičkim odbrom Evropskog parlamenta i izvjestilac za Srbiju Dejvid Mekalister kaže da je trenutno nemoguće predvidjeti sadržaj i datum postizanja mogućeg dogovora između Beograda i Prištine, ali i da su Vučić i Tači opredjeljeni da normalizaciju odnosa podignu na "sljedeći nivo".

U svjetlu posjete predsjednika Vučića KiM, ali i neodržanog direktnog sastanka Vučića i Tačija prošlog petka u Briselu, Mekalister u izjavi za Tanjug ocjenjuje da izazovi postoje, ali da su predsjednici Aleksandar Vučić i Hašim Tači pokazali posvećenost podizanju normalizacije odnosa između Beograda i Prištine na "sljedeći nivo".

"Svjestan sam da je dijalog veoma izazovan. Ipak, pozitvni signali za izgradnju međusobnog povjerenja su tu. Obje strane su obezbijedile dolazak predsjednika Aleksandra Vučića na sjever Kosova. Bilo bi pozitivno ukoliko bi se dijalog nastavio sljedećom rundom u Briselu, prije kraja mjeseca", kaže Mekalister za Tanjug.

Upitan za razlike u stavovima strana u dijalogu i međunarodne zajednice oko sadržaja mogućeg konačnog rešenja "kosovskog pitanja", ali i datuma za njegovo postiznje, izvjestilac za Srbiju u EP napominje da su Beograd i Priština ti koji zajedno odlučuju "o temama i vremenskom okviru" pregovora, dok EU ima ulogu pomagača u dijalogu.

"Trenutno nije moguće predvidjeti niti sadržaj, niti datum mogućeg dogovora", izjavio je Dejvid Mekalister.

On je naglasio da bi sveobuhvatna normalizacija odnosa Beograda i Prištine bila na dobrobit, kako za budućnost i stabilnosti regiona Zapadnog Balkana, tako i cijele Evrope.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije