Ex -Yu

Merkel: Cijenimo spremnost na kompromis, pohvale za reforme

Merkel: Cijenimo spremnost na kompromis, pohvale za reforme
Merkel: Cijenimo spremnost na kompromis, pohvale za reforme

BEOGRAD - Njemačka kancelarka Angela Merkel je juče, nakon razgovora s premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem, rekla da spremnost Srbije na kompromis, kada je riječ o dijalogu s Prištinom, nije uvijek bio slučaj tokom prethodnih godina.

"Možete računati na podršku iz Berlina. Vidimo da trenutno postoji velika spremnost i kompromis sa srpske strane. To ćemo da istaknemo tokom diskusija unutar Evropske unije. To nije uvek bilo tako tokom prethodnih godina, ali sada je situacija takva i mi ćemo to pozitivno ocijeniti", rekla je Merkelova i dodala da je "samo pitanje vremena" kada će biti otvorena poglavlja.

Ona je na preš-konferenciji s premijerom Aleksandrom Vučićem pozitivno ocijenila i reforme koje je Srbija preduzela i poručila da one daju prve rezultate, te da procjene MMF-a vode u tom pravcu. "Ljudi moraju da stežu kaiš, ali te mjere daju prve rezultate, a u tom pravcu idu i procene MMF", rekla je Merkelova i dodala da to pokazuje da srpska privreda radi na dobroj osnovi.

Ona je izjavila da vjeruje da će ekonomske reforme u Srbiji uroditi plodom. Odgovarjući na pitanja novinara da li Srbija može da računa na evropsku podršku da joj se ne bi dogodio "grčki scenario", Merkelova je odgovorila da smatra da je ovdje situacija sasvim drugačija. "Ovdje postoji Vlada koja je voljna da ide ne baš jednostavnim putem, ali koji će uroditi plodom, kao u Portugalu i Španiji. U to sam duboko uvjerena", istakla je Merkelova.

Ona je dodala da se ekonomske reforme koje se sprovode u Srbiji ne čine kako bi se udvarali nekome, već da se Srbija ne bi dalje zaduživala i morala da plaća kamate, već da bi se stvorio manevarski prostor za investicije. "Ono što premijer sada čini to je da se uspostavi povjerenje jer to privlači investicije koje će da dovedu do otvaranja novih radnih mjesta", zaključila je Merkelova.

Angela Merkel je danas stigla u Palatu Srbije gdje će razgovarati sa predsjednikom Srbije Tomislavom Nikolićem. Ranije jutros njemačka kancelarka je održala sastanak sa predstavnicima civilnog društva u hotelu "Hajat".

Angela Merkel je stigla u srijedu naveče u Beograd, a poslije razgovora sa Aleksandrom Vučićem, premijerom Srbije, i obraćanja medijima priređena je večera u vili "Bokeljka", na kojoj su služeni domaći specijaliteti.  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije