Ex -Yu

Merkelova poručila Mustafi: Kompromis i specijalni sud imperativ

Merkelova poručila Mustafi: Kompromis i specijalni sud imperativ
Merkelova poručila Mustafi: Kompromis i specijalni sud imperativ

PRIŠTINA, BERLIN - Njemačka kancelarka Angela Merkel predočila je kosovskom premijeru Isi Mustafi da su kompromis u nastavku dijaloga i formiranje specijalnog suda za zločine koje je počinila OVK zahtjevi koje Kosovo mora da ispuni.

"Vrijeme je da se postigne kompromis", rekla je kancelarka na zajedničkoj konferenciji za štampu nakon razgovora sa Mustafom u Berlinu.

Runda pregovora u ponedjeljak Beograda i Prištine u kojoj su učestvovali premijer Srbije Aleksandar Vučić i Mustafa uz posredovanje visoke predstavnice EU Federike Mogerini u Briselu završena je bez dogovora.

Ona je dodala da njihovo dalje približavanje Uniji zavisi od napretka u dijalogu.

"Samo ako tu postoji napredak, postojaće napredak i u vezi sa približavanjem Evropskoj uniji", poručila je njemačka kancelarka.

Kako je prenijela prištinska "Koha Ditore", Merkelova je Mustafi ponovila stav Berlina da ne postoji nikakva šansa da se stanovnicima Kosova odobre zahtjevi za azil.

Mustafa je, kako se navodi, rekao da je na sastanku bilo riječi "o suštinskim pitanjima koja okupiraju Kosovo i EU, o pitanjima razvoja, evropskim integracijama i borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije, kao jednom od kriterijuma koje treba ispuniti za liberalizaciju viznog režima".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije