Ex -Yu

Mesić:Srbija da se izjasni da li podrdžava cjelovitu BiH ili Dodika

Mesić:Srbija da se izjasni da li podrdžava cjelovitu BiH ili Dodika
Mesić:Srbija da se izjasni da li podrdžava cjelovitu BiH ili Dodika

ZENICA - Nekadašnji predsjednik Hrvatske Stipe Mesić, koji je na listi SDP-a neuspješno pokušao da se vrati u politiku pošto mu je bivša vlast ukinula kabinet, rekao je danas da bi Srbija trebalo da se izjasni da li podržava cjelovitu BiH, ili Milorada Dodika "koji rastura BiH", a Mesić se protivi i osnivanju trećeg (hrvatskog) entiteta.

Mesić, koji je bio posljednji predsjedavajući Predsjedništva SFRJ, profesorima i studentima Pravnog fakulteta Univerziteta u Zenici govorio je o temi "BiH juče, danas i sutra" i istakao da Bosna i Hercegovina nema alternativu pristupanju Evropskoj uniji,.

Pri tome, kako je rekao, na tom putu BiH mora da ispuni i predvidjene uslove.

"Bosna i Hercegovina mora da nadje svoje mjesto u Evropi, a političke elite BiH moraju i same da preduzimaju sve da se stvore standardi, da se ostvare uslovi da bi se ušlo u EU, a to znači onda i fokusirati se na ustavne promjene, da bi BiH funkcionisala kao cjelovita država, ne kao unitarna, jasno, ni kao pocijepana, nego kao cjelovita država", poručio je Mesić.

Prema njegovim riječima, BiH ide prema EU i pitanje je samo brzine kojom će taj proces ići.

Mesić tvrdi da Dejton jeste zaustavio krvoproliće, ali da nije dovoljno učinio na funkcionisanju države BiH, pa se sada pojavljuje entitet Republika Srpska, koji odudara od procesa za ulazak u EU, a ključ u toj priči je, po Mesiću, u zvaničnom Beogradu.        

"Politički vrh Beograda daje izjave da je za jedinstvenu i celovitu Bosnu i Hercegovinu. Dakle, Srbija se zalaže za tu politiku, ali, kažu, u svemu podržavaju Republiku Srpsku, odnosno (predsjednika RS) Milorada Dodika, koji ne priznaje BiH. Sada ja sebi postavljam logično pitanje: za šta se zalaže Beograd? Da li za cjelovitu BiH ili za onoga koji razbija BiH? I kada se Beograd izjasni, uz medjunarodnu asistenciju, ja očekujem da će onda brže doći rješenja i u vezi sa Republikom Srpskom", kazao je Mesić.

On tvrdi da sve što se u BiH dogadja ne zavisi od njenog stanovništva i od političke elite BiH, već i od medjunarodne zajednice, ali dodaje kako je ona sada fokusirana na ratna područja i traženje tamo prihvatljivih rješenja.

"Ali to ne znači da treba zbog toga mirovati. Treba stvarati atmosferu da je mjesto Bosne i Hercegovine u Evropi, da BiH nema nekakve druge mogućnosti osim priključenja Evropskoj uniji. A to odgovara onda i svim susjedima BiH", rekao je Mesić.

On ukazuje da nije u situaciji da ocjenjuje poteze političkog vrha BiH, ali tvrdi da Hrvatima ne odgovara treći entitet.        

"Ja smatram da bi pogubno bilo za Hrvate kad bi dobili treći entitet, jer očigledno da niko od onih koji predlažu treći entitet ne pomišlja da se Posavina vrati u taj treći entitet, nego se više radi o tome da se podijeli Federacija. A vi znate, ako se dijeli država, to može samo da izazove nove sukobe, nove ratove koji nikome nisu potrebni", naglasio je Mesić.        

Iz pitanja studenata Mesić je zaključio kako vidi da mladi prihvataju politiku približavanja i ulaska BiH u EU i otvaranja granica prema svojim susjedima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije