Ex -Yu

Meuči: Dvadesetak osumnjičenih za zločine u Đakovici

Meuči: Dvadesetak osumnjičenih za zločine u Đakovici
Meuči: Dvadesetak osumnjičenih za zločine u Đakovici

BEOGRAD - Šef EULEKS-a Gabijel Meuči izjavio je za "Večernje novosti" da je dosad identifikovano dvadesetak osumnjičenih koji mogu biti predmet optužnice za ratne zločine iz 1999. protiv civilnog stanovništva na teritoriji opštine Đakovica.

On u intervjuu nije želio da navodi imena, ali "Novosti" podsjećaju da je objelodanjeno da je među osumnjičenima i bivši načelnik VBA general Momir Stojanović, koji je sada na čelu skupštinskog Odbora za kontrolu službi bezbjednosti.

"Ovim potjernicama tužioci EULEKS-a inicirali su samo istragu o ratnim zločinima u opštini Đakovica 27. i 28. aprila 1999. koji uključuju Meje, Orize i druga sela na ovom području", rekao je Meuči.

Na pitanje ima li EULEKS legitimitet da bude sudska vlast na Kosovu i Metohiji, poslije žestokih optužbi tužiteljke Marije Bamije da u Misiji caruje korupcija, Meuči kaže da su ti navodi predmet krivičnog postupka.

"Obezbijedio sam da istražni tim posjeduje sve neophodne resurse koji su mu potrebni da završi svoj rad, tako da u ovom trenutku moramo da sačekamo da se sprovede postupak i završi tekuća istraga. Čvrsto vjerujem da će na kraju istina prevladati", dodao je on.

Na konstataciju da od dolaska međunarodne zajednice, pravosuđe na Kosovu nije istražilo nijedno teško krivično djelo počinjeno nad Srbima, Meuči kaže da se ti slučajevi mogu uvijek ponovo otvoriti, ako se pojave novi dokazi.

"Istraga u vezi sa autobusom 'Niš ekspresa' je obustavljena kako bi se sačuvao slučaj do pojave novih dokaza, a može se ponovo otvoriti u svakom trenutku. Slučaj Starog Gracka preispituje tužilac. Slučaj 'Goraždevac' je prvobitno istraživao UNMIK, a do trenutka kada smo ga mi preuzeli prošlo je nekoliko godina. Ako se pojave dodatni dokazi, nećemo ih odbaciti", rekao je Meuči.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije