Ex -Yu

Milanović: Onaj ko se ograđuje pravi od sebe slijepo crijevo

Milanović: Onaj ko se ograđuje pravi od sebe slijepo crijevo
Milanović: Onaj ko se ograđuje pravi od sebe slijepo crijevo

SLAVONSKI BROD - Hrvatski premijer Zoran Milanović izjavio je danas kako je Hrvatska uređenija država od Mađarske i ponovio kritike Budimpešti zbog podizanja ograde na granici kao načina rješavanja izbjegličke krize.

"Onaj ko se ograđuje pravi od sebe slijepo crevo", rekao je Milanović nakon stranačkog skupa SDP-a u Slavonskom Brodu, prenela je Hina.

Milanović je kao uvredu ocenio mađarsku izjavu da je u Hrvatskoj u izbjegličkoj krizi sistem kolabirao za jedan dan.

Prema njegovim riječima, do narušenih odnosa sa Mađarskom nije došlo njegovom krivicom ili krivicom njegove vlade, nego kriminalom koji se događao oko slučaja "Ina-MOL" i odbijanjem vlasti u Budimpešti da sarađuje sa hrvatskim pravosuđem.

"Mađarska je bila dobra prema nama u vreme rata kada je to ništa nije koštalo, a sada službena Budimpešta opstruira pravosudnu saradnju", kazao je Milanović.

Hrvatski premijer je rekao da u Mađarskoj "skrivaju predsjednika uprave Mola koji je u Hrvatskoj, članici Evropske unije, optužen za najteži kriminal".

"Time su odnosi pokvareni, a to nije moja odgovornost", poručio je Milanović, označivši kao odgovorne HDZ, bivšeg premijera Iva Sanadera, vlasti u Budimpešti i mađarskog premijera Viktora Orbana.

Komentarišući posjetu predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović Mađarskoj i njen susret sa članicama Višegradske četvorke, Milanović je rekao da se njegova vlada povodi za duhom politike koju zagovaraju Nemačka, Austrija i EU.

"Sa druge strane je država koja je pre 60 godina bila pregažena sovjetskim tenkovima i prema kojoj niko nije gradio ograde", naveo je Milanović i dodao da su granice bile otvorene i hiljade Mađara su ušle u Hrvatsku, a niko ih nije vraćao nazad.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije