Ex -Yu

Milanović odgovorio Ceraru: Arbitraža ne može da se nastavi

Milanović odgovorio Ceraru: Arbitraža ne može da se nastavi
Milanović odgovorio Ceraru: Arbitraža ne može da se nastavi

ZAGREB- Hrvatski premijer Zoran Milanović poslao je danas pismo slovenačkom kolegi Miri Ceraru u kojem poručuje da arbitraža za granicu između Hrvatske i Slovenije ne može da bude nastavljena zbog narušene vjerodostojnosti postupka, ali je dodao da se uprkos aferi "Pirangejt" dobrosusjedski odnosi moraju razvijati.

"Vjerodostojnost i integritet arbitražnog postupka u cjelini je do te mjere narušen da Hrvatska smatra da se arbitražni proces ne može nastaviti u ovoj ili sličnoj formi", rekao je Milanović, prenijela je agencija Hina.

Hrvatski premijer kaže da je Hrvatska i dalje predana traženju rješenja za utvrđivanje granične linije sa Slovenijom na kopnu i moru u skladu sa međunarodnim pravom.

"Dobrosusjedski odnosi naših dvije države, saveznica u NATO i partnera u Evropskoj uniji, moraju nastaviti da se razvijaju, uprkos ovom incidentu", istakao je Milanović.

On je time odgovorio na Cerarovo pismo od ponedjeljka u kojem je pozvao Zagreb na tolerantno rješavanje zapleta sa arbitražnim sporazumom.

U pismu Milanoviću, Cerar je prenio stajalište svoje vlade da Hrvatska ne može da izađe iz arbitražnog sporazuma i da će arbitražni sud nastaviti svoj rad do donošenja konačne presude.

Afera "Pirangejt" izbila je kada su mediji prošle nedjelje objavili transkripte koji pokazuju da su se slovenački sudija pri arbitražnom sudu Jernej Sokolec i slovenačka diplomata Simona Drenik dogovarali o iznošenju argumenata i lobiranju kod drugih sudija u postupku o granici između Slovenije i Hrvatske. Njih dvoje su u međuvremenu dali ostavke.

Slovenačka vlada je danas za svog novog arbitra imenovala francuskog pravnika i predsjednika Međunarodnog suda pravde Ronija Abrama i istakla da su time uklonjene prepreke za nastavak arbitraže.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije