Ex -Yu

Mišković za pasoš nudi kao jemstvo cijelu svoju imovinu

Mišković za pasoš nudi kao jemstvo cijelu svoju imovinu
Mišković za pasoš nudi kao jemstvo cijelu svoju imovinu

BEOGRAD - Vlasnik "Delta Holdinga" Miroslav Mišković ponovo je danas u nastavku suđenja apelovao na Specijalni sud da poštuje njegovu pretpostavku nevinosti i da mu odobri da putuje, jer je to neophodno da bi njegova kompanija mogla da posluje, a kao jemstvo za pasoš ponudio je cijelu svoju imovinu.

"Ako moram da sedim u Srbiji možete slobodno da me vratite u pritvor", rekao je Mišković sudskom vijeću, koje njemu i drugim optuženima sudi za malverzacije sa putarskim preduzećima.

Ističući da će Delta trpeti velike posljedice, on je ukazao da kompanija ne može da posluje ako njen predsjednik sjedi u Srbiji.

"Ovo ne može ovako. Imamo uskoro dva velika posla u Americi. Ne mogu da kazem potencijalnim partnerima 'dajte pismo kao garanciju, da predsednik Delte može da dobije pasoš'. To je potcenjivački i za Miskovića i za Deltu", obrazložio je Mišković svoj zahtjev.

Mišković je pored ostalog naveo da državi može da pripadne cjelokupna njegova imovina ako ode u inostranstvo i ne vrati se, podsjećajući da je dao najveće jemstvo u regionu, 12 miliona evra, za ukidanje pritvora u julu prošle godine.

Sudija Vladimir Vučić je naveo da će sudsko vijeće o svakom novom Miškovićevom zahtjevu iznova odlučivati u skladu za Zakonikom o krivičnom postupku i priloženom dokumentacijom, kao što je i do sada činjeno.

Vučinić je napomenuo da još nije odlučeno da li će Miškoviću odobriti da Uskršnje praznike sa porodicom provede u Crnoj Gori, ali je poslije pauze njegov branilac povukao taj prijedlog.

Miškoviću je sud u decembru odobrio službeni put u London, nakon čega se digla velika medijska prašina. Potom mu je u januaru odbrio zahtjev za put u Holandiju, a prošlog mjeseca u Italiju.

Vlasnik "Delta holdinga" pušten je 23. jula iz pritvora, koji mu je zamjenjen jemstvom od 12 milona evra u dinarskoj protivvrijednosti, a koje je uplatila njegova kompanija da bi se branio sa slobode.

Miškoviću je privremeno oduzet pasoš i odredena mjera zabrane napuštanja boravišta, uz obavezu javljanja Policijskoj upravi za grad Beograd - PS Savski venac, svakog prvog radnog dana u mjesecu.

Ista ova mjera predviđena je i za njegovog sina Marka, kome je 7. oktobra ukinut kućni pritvor za jemstvo hipotekom na lokal vrijednosti 3,2 miliona evra.

 Optužnica tereti Miškovića i ostale da su od 2005. do 2010. godine nezakonitim izvlačenjem novca iz putarskih preduzeća i utajom poreza oštetili putarska preduzeća za 16,95 milijardi dinara, a budžet za 472 miliona dinara.

Miroslavu i Marku Miškoviću i vlasniku "Nibens grupe" Milu Đuraškoviću na teret se stavljaju krivična djela zloupotreba položaja odgovornog lica i poreska utaja. Za obja djela zakonom je zaprećena kazna do 10 godina zatvora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije