Ex -Yu

Misterija Crne kuće koju je Sanader nudio za slobodu

Misterija Crne kuće koju je Sanader nudio za slobodu
Misterija Crne kuće koju je Sanader nudio za slobodu

ZAGREB - Kada je zagrebački advokat Goran Suić, član advokatskog tima bivšeg premijera Ive Sanadera, u zalog za njegovu kauciju dao svoju devet miliona kuna vrijednu Crnu kuću, mnogi su se prisjetili kako se radi o jednoj od najzanimljivijih zagrebačkih kuća u čijoj je bogatoj istoriji bilo više intriga nego mirnih dana.

Kuća je na Srebrnjaku 94 izgrađena 1990. godine po projektu istaknutog zagrebačkog arhitekta, profesora s Arhitektonskog fakulteta u Zagrebu Dragomira Vlahovića.

Na toj je parceli ranije bila stara kuća u kojoj je godinama živio veliki hrvatski kipar Vanja Radauš. Prema službenoj verziji priče, kipar je 24. aprila 1975. počinio samoubistvo ustrijelivši se, no njegova supruga Jelka nikada nije vjerovala u tu tezu te je tvrdila da je Vanjina smrt nerasvijetljena zagonetka.

Neko je vrijeme zbog toga kuća bila na zlu glasu, da bi krajem osamdesetih parcelu sa starom kućom kupila Anđela Ravbar, jedna od tada najmoćnijih poduzetnica u Jugoslaviji. Anđela Ravbar se bavila proizvodnjom umjetnog cvijeća i bila je veliki izvoznik te novac za nju nije igrao apsolutno nikakvu ulogu.

Htjela je izgraditi raskošnu porodičnu rezidenciju za sebe i svoju kćer Višnju Mariju. Posao je povjeren iskusnom arhitektu. Dragomir Maji Vlahović imao je u gradnji potpuno odriješene ruke.

Osim što je bio posve slobodan srušiti staru i projektovati potpuno novu kuću, on je u potpunosti uredio i interijer kuće. Svaki komad namještaja sam je birao. Radilo se o ekskluzivnim komadima namještaja s potpisom najvećih svjetskih dizajnera po koje se išlo u Italiju te su preko Trsta dopremani u Zagreb.

Čak je i crna boja fasade bila ekskluzivna i takve nije bilo u Hrvatskoj, pa su graditelji po nju morali otputovati čak u Englesku. Kuća je završena 1990. godine i otada je dobila niz prestižnih nagrada - ove godine arhitekt Maji Vlahović dobio je i nagradu za životno djelo za projekt Crne kuće, a u udžbenicima arhitekture vrijedna se nekretnina i dalje spominje kao jedan od primjera izvrsnog hrvatskog arhitektonskog rješenja stambenog objekta.

Za početak, Crna kuća više nije crna nego svijetlosive fasade. Arhitekt Maji Vlahović poznat je upravo po crnim nekretninama, a Crna kuća na Srebrnjaku kruna je njegove karijere. Arhitektonsko remek-djelo koje u Samoboru ima i svoje dvije sestre - Crnu kuću I i Crnu kuću II, pukim je prebojavanjem postalo neprepoznatljivo, izgubilo Vlahovićev potpis.

Ekskluzivni namještaj iz kuće je nestao. Zamijenjen je konfekcijskim namještajem, doduše vrlo skupim konfekcijskim namještajem, no interijer, kažu nam upućeni, više nema nikakve veze s Vlahovićevom izvornom idejom. Navodno je bivši premijer Ivo Sanader odigrao veliku ulogu u uređenju kuće. Jednom prilikom Suiću je govorio kako će razmjestiti umjetnine po nekretnini, a advokat ga je u tome slušao.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije