Ex -Yu

Mitov: Neprihvatljiva izjava Lavrova o Makedoniji

Mitov: Neprihvatljiva izjava Lavrova o Makedoniji
Mitov: Neprihvatljiva izjava Lavrova o Makedoniji

SKOPLJE, SOFIJA - Šef bugarske diplomatije Danijel Mitov ocijenio je da je izjava ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova da se predlažu ideje za podjelu Makedonije između Bugarske i Albanije neodgovorna i neprihvatljiva, prenijela je makedonska agencija MIA.

Dobro su poznata sva iskušenja kroz koja prolazi Republika Makedonija na putu do uspostavljanja i jačanja njene državne nezavisnosti i suvereniteta.

Sve vrijeme samo je Bugarska bila zemlja koja je pružala najveću podršku nezavisnosti Makedonije i postala garant za njen teritorijalni integritet.

"Podsjećamo da je Bugarska bila prva zemlja koja je priznala Makedoniju i da je ova odluka bila ključna za stabilnost u Jugoistočnoj Evropi", kaže se u pisanom saopštenju Mitova objavljenom na veb stranici bugarskog MIP-a.

Mitov naglašava da su neprihvatljivi pokušaji da se stavi pod sumnju evropski poredak u regionu i teritorijalni integritet Makedonije.

"Stabilnost svih zemalja Jugoistočne Evrope je za nas od ogromnog značaja i pokušaj zemalja van regiona da potkopaju ovu stabilnost preko sličnih sugestija treba da budu prekinuti. Bugarska će nastaviti da bude garant nezavisnosti i teritorijalnog integriteta Republike Makedonije i u to niko ne može da sumnja", rekao je bugarski ministar Mitov.

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov je juče u govoru pred ruskim parlamentom u Moskvi rekao da događanja u Makedoniji proizilazi iz želje da se utiče na Vladu premijera Nikole Gruevskog u vezi odbijanja da se priključi sankcijama protiv Rusije i podrške koju daju projektu "Turski tok".

"Mnogo je tužno i opasno da se u tom cilju prave napori da se iskoristi albanski faktor. Prije mnogo godina je došlo do ozbiljnih sukoba i tada (2001. godine) je bio potpisan Ohridski sporazum, a sada se govori o tome da Makedonija treba da se još dublje federalizuje, čak se predlažu i ideje da bude podijeljena - jedan dio da bude dat Albaniji, a drugi Bugarskoj", izjavio je juče Lavrov.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije