Ex -Yu

Mogerini: Pomaci u primjeni Briselskog sporazuma

Mogerini: Pomaci u primjeni Briselskog sporazuma
Mogerini: Pomaci u primjeni Briselskog sporazuma

BEOGRAD - Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost Federika Mogerini rekla je na sastanku sa srpskim parlamentarcima da su pomaci u primjeni briselskog sporazuma očigledni, ali da treba nastaviti intenzivan politički dijalog Beograda i Prištine da bi se omogućio normalan život za sve građane na Kosovu i Metohiji.

Obraćajući se članovima skupštinskih odbora za spoljne poslove i za evropske integracije, Mogerinijeva je pohvalila napore koje Skupština Srbije ulaže u proces usklađivanja domaćeg zakonodavstva sa pravom EU, ali i ulogu koju Srbija ima u procesu integracija zapadnog Balkana.

Mogerinijeva je izrazila uvjerenje da će tokom ove godine biti otvorena pojedina pregovaračka poglavlja i istovremeno se interesovala za stav javnog mnjenja o procesu evropskih integracija, saopšteno je iz Skupštine Srbije.

Predsjednici Odbora za spoljne poslove Aleksandra Đurović i Odbora za evropske integracije Aleksandar Senić istakli su da u Skupštini Srbije postoji konsenzus svih političkih partija po pitanju pristupanja EU.

Oni su naglasili opredijeljenost Srbije za očuvanje stabilnosti regiona i njegovanje dobrosusjedskih odnosa, te istakli da će Skupština Srbije nastaviti da daje aktivan doprinos procesu usklađivanja sa zajedničkom spoljnom i bezbjednosnom politikom EU.

Zajednički je konstatovano da je uključenost civilnog društva u proces razmatranja pregovaračkih poglavlja veoma značajan da bi građani bili potpuno upoznati sa svim prednostima koje pruža članstvo u EU.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije