Ex -Yu

Mogerini: Zapadni Balkan ključni region za bezbjednost

Mogerini: Zapadni Balkan ključni region za bezbjednost
Mogerini: Zapadni Balkan ključni region za bezbjednost

Evropska šefica diplomatije Federika Mogerini je rekla da je Zapadni Balkan ključan region za bezbjednost.

Visoka predstavnica Evropske unije za spoljnu politiku i bezbjednost je istakla da je Zapadni Balkan ključan i za prevenciju, kao i za upravljanje migrantskom krizom i granicama.

Upitana na konferenciji za novinare u Briselu koja je svrha današnjeg sastanka sa šestoricom premijera Zapadnog Balkana, Mogerinjevai je rekla da će razgovarati o intenziviranju saradnje među tim zemljama, kao i tih zemalja sa EU. 

"Razgovaraćemo o posvećenosti saradnje vlasti tih zemalja sa evropskim institucijama, njihovoj međusobnoj saradnji, o situaciji u regionu u kojem je u gdje je u posljednje vrijeme bilo poteškoća i to je svrha večere na koju sam pozvala lidere država Zapadnog Balkana. Uvijek je dobro sastati se i razmijeniti mišljenja", rekla je visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbjednost. 

Ona je dodala da se ne govori o evropskoj perspektivi Zapadnog Balkana, jer je taj region već dio Evrope, već da je riječ o perspektivi EU. 

Mogerinijeva će se sastati u Briselu sa šestoricom premijera Zapadnog Balkana, da bi ocijenili situaciju u regionu. 

Na nezvaničnoj radnoj večeri će biti premijeri Srbije Aleksandar Vučić, Crne Gore Duško Marković, Albanije Edi Rama, Kosova Isa Mustafa i predsjedavajući Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić, dok će iz Makedonije biti mandatar za sastav vlade i lider SDSM Zoran Zaev. 

Sastanak će početi serijom bilateralnih susreta premijera Zapadnog Balkana s visokom predstavnicom Mogerini. Zajednička radna večera bi trebalo da počne oko 20 časova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije