Ex -Yu

Mogući novi napadi na crnogorske novinare

Mogući novi napadi na crnogorske novinare
Mogući novi napadi na crnogorske novinare

PODGORICA - Ukidanje presude Vrhovnog i Apelacionog suda, kojom je Damir Mandić osuđen za saučesništva u ubistvu Duška Jovanovića znači da se mogu očekivati novi napadi na novinare, ocijenio je pomoćnik glavnog i odgovornog urednika "Dana" Nikola Marković.

Ustavni sud ukinuo je danas presude zbog povrede prava na pravično suđenje i Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda, te predmet vratio na ponovni postupak i odlučivanje.

"Zanimljivo je da se u posljednje vrijeme na slobodu puštaju napadači na Tufika Softića i Lidiju Nikčević, a obnovljena presuda govori da možemo očekivati nove napade na novinare", rekao je Marković za crnogorske medije.

On je pozvao Ustavni sud da kaže zašto nije brinuo o ustavnim pravima porodice Jovanović.

"Pozivam takozvani Ustavni sud da kaže zašto nije brinuo o njihovim ustavnim i zakonskim pravima, jer imaju pravo da očekuju da ubice njihovog Duška budu u zatvoru, gdje im je i mjesto", poručio je Marković.

Glavni i odgovorni urednik lista "Dan" ubijen je 27. maja 2004. godine ispred redakcije u Podgorici.

Viši sud osudio je ranije Mandića na 30 godina zatvora zbog saučesništva u ubistvu Jovanovića, ali je Vijeće Apelacionog suda kaznu smanjilo na 18 godina.  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije