Ex -Yu

Mori: Ne postoje dokazi ni za jednu optužnicu protiv Vasiljkovića

Mori: Ne postoje dokazi ni za jednu optužnicu protiv Vasiljkovića
Mori: Ne postoje dokazi ni za jednu optužnicu protiv Vasiljkovića

BEOGRAD - Australijski advokat Majkl Den Mori i njegov klijent Dragan Vasiljković - Kapetan Dragan traže da budu pruženi dokazi za optužbe protiv Vasiljkovića ili da se donese oslobađajuća presuda.

"Zahtijevamo da Australija poštuje Ženevsku konvenciju. Tražimo od Hrvatske da pruži materijalne dokaze za najteže optužbe protiv Vasiljkovića", istakao je Mori koji tvrdi da nema dokaza ni za jednu optužbu protiv Vasiljkovića.

Od Vrhovnog suda Australije Mori i Vasiljković traže da sankcioniše pravno nedopustivu situaciju da se Australija i Hrvatska dogovaraju o Kapetanu Draganu, a da on o tome nikada nije bio informisan niti je bilo kako učestvovao u tom pravnom dijalogu.

"Vrhovni sud Australije će sljedećih mjeseci nastaviti sudski proces. Obje strane će podnijeti mnogo dokumenata i argumenata za svoje tvrdnje. Očekujemo da će Vrhovni sud Australije u aprilu početi da rješava ovaj slučaj", rekao je Mori za "Večernje novosti".

Mori, koji pred australijskim pravosuđem brani Kapetana Dragana, kaže da ga sudbina Vasiljkovića podsjeća na sudbinu nevino osuđenih u zatvoru Gvantanamo i naglašava da bi eventualno izručenje njegovog klijenta Hrvatskoj otvorilo pitanje istih zahtjeva od drugih država.

"Australija strepi da izruči Vasiljkovića kao svog državljanina, jer će se time otvoriti pitanje zahtjeva drugih država za izručenje australijskih vojnih plaćenika, koji su u tim zemljama počinili zločine, a skrivaju se na petom kontinentu. Pri tom ni jedna strana nema dokaze protiv Vasiljkovića", naglasio je je Mori.

Mori, koji je poznat po preuzimanju nemogućih slučajeva poput odbrane zatočenih u američkom zatvoru Gvantanamo, vjeruje da će u slučaju Vasiljkovića pravda pobijediti, ali se priprema za situaciju da se to ne dogodi.

"Nadam se da bi u tom slučaju hrvatsko pravosuđe pružilo Vasiljkoviću pošteno suđenje. To ćemo znati jedino ako do suđenja dođe. Brine me i da li bi mu u Zagrebu bila pružena zaštita koju obezbjeđuje Ženevska konvencija", kaže Mori.

Prema saznanjima "Večernjih novosti", Australija priprema odgovor na zahtjev Srbije da kapetan Dragan, kao srpski državljanin, bude isporučen Beogradu, a ne Zagrebu u kojem ne postoje uslovi za pošteno suđenje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije