Ex -Yu

Može li Srbija 2025. ući u EU?

Može li Srbija 2025. ući u EU?
Foto: Ilustracija | Može li Srbija 2025. ući u EU?

BEOGRAD - Komesar EU za proširenje Johanes Han rekao je da je 2025. realan cilj za nova proširenja, kao i da su Srbija i Crna Gora trenutno "najdalje stigle".

U Evropskom pokretu, kao i u Centru za spoljnu politiku kažu da je realno da Srbija za 7 godina bude dio EU, ali da tempo pregovora mora da se ubrza i da rješenje za Kosovo mora da se definiše do 2020.

Hoće li Srbija za sedam godina biti jedno sa Evropom? To je ambiciozno, ali realno, prognozira komesar za proširenje Evropske unije. On 2025. vidi kao godinu novih članica.

"Sad se na određeni način i Evropska unija obavezala kroz svoju strategiju koju će posmatrati i kao sada sopstvenu obavezu i mjerilo uspeha", kaže Aleksandra Joksimović iz Centra za spoljnu politiku.

"Nadam se da su ovaj put zaista ozbiljni i da ćemo dobiti čvršće garancije osim one čuvene rečenice da Zapadni Balkan ima perspektivu ulaska u Evropsku uniju", izjavila je generalna sekretarka Evropskog pokreta u Srbiji Suzana Grubješić.

Sagovornice N1 upozoravaju: s rječi EU zvaničnika treba preći na djela. Srbija je za četiri godine otvorila samo 12 od 35 poglavlja. Ako je 2025. cilj za članstvo - tempo pregovora mora biti brži, stav je Evropskog pokreta u Srbiji.

"Trebalo bi do 2023. da sve završimo. Znači, da otvorimo, zatvorimo sva poglavlja kako bi se potpisao ugovor o pristupanju. Ovim tempom sadašnjim to trenutno nije moguće, ali, s druge strane i Evropska unija mora da pokaže i dobru volju prema Srbiji da ne koči ona poglavlja koja su već spremna, koja su poslata", rekla je Grubješić.

A poglavlja koja će biti najveća prepreka na evropskom putu Srbije su pod rednim brojem 23 i 24 - vladavina prava, kriminal, korupcija - saglasne su sagovornice N1. Uz to, kamen spoticanja biće Kosovo. U Centru za spoljnu politiku kažu da, ukoliko Srbija želi za sedam godina u EU, pravno obavezujući sporazum o Kosovu mora biti potpisan za vrijeme aktuelnog mandata Evropske komisije tj. do oktobra 2019.

"Dakle da se tokom 2018. i 2019. pitanje normalizacije polako stavi ad acta. Ukoliko propustimo takav trenutak, bojim se da ne samo 2025. neće biti izgledna, nego da će čitav proces ukupne stabilizacije Zapadnog Balakana biti stavljen ad acta na duži vremenski period", ocjenjuje Aleksandra Janković.

U Centru podsjećaju i da se tek po formiranju njemačke vlade mogu očekivati užurbaniiji EU koraci Srbije, kao i da će uz Njemačku u narednim godinama i Francuska imati značajnu ulogu u srpsko-evropskoj perspektivi.

(N1)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije