Ex -Yu

Mun: Osnovati specijalni sud za zločine OVK

Mun: Osnovati specijalni sud za zločine OVK
Mun: Osnovati specijalni sud za zločine OVK

BEOGRAD - Generalni sekretar UN Ban Ki Mun sutra će pred Savjetom bezbjednosti UN u Njujorku predstaviti izvještaj u kome od vlasti samoproglašenog Kosova traži da najkasnije početkom sljedeće godine bude formiran specijalni sud koji bi se bavio ratnim zločinima takozvane OVK.

"Snažno zahtijevam od kosovskih vlasti, kao i od struktura EU za podršku, da obezbijede da specijalni sud bude formiran najkasnije početkom 2015. godine", naveo je Ban Ki Mun u svom izvještaju. 

On je ocijenio da je izvještaj glavnog tužioca Specijalnog istražnog tima za zločine OVK Klinta Vilijamsona od ključnog značaja ne samo za poštovanje osnovnih principa međunarodne pravde, već i za borbu protiv nekažnjivosti i za to da počinioci snose odgovornost za svoja djela.

U izvještaju koji se odnosi na period od 16. aprila do 15. jula, Ban Ki Mun je istakao da su se snažna privrženost Beograda i Prištine da ostvare napredak u evropskim integracijama, uz aktivno angažovanje EU, pokazali kao ključna pokretačka snaga za ostvarenje normalizacije odnosa Beograda i Prištine, prenose beogradski mediji. 

On je pozdravio privrženost Vlade Srbije nastavku dijaloga sa Prištinom, uz posredovanje EU, kao i punoj primjeni briselskog sporazuma i ukazao na potrebu da dijalog u što skorije vrijeme bude nastavljen. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije