Ex -Yu

Mustač izručen Njemačkoj

Mustač izručen Njemačkoj
Mustač izručen Njemačkoj

ZAGREB - Bivši šef jugoslavenske tajne službe Zdravko Mustač predan je u četvrtak popodne u zagrebačkoj vazdušnoj luci njemačkim vlastima koje ga traže zbog upletenosti u ubistvo hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića kod Minhena 1983. godine.

Mustač je u pratnji njemačkih policajaca otputovao u Minhen redovnom linijom "Lufthanse" u 16.50.

Njemačka je putem evropskog naloga za hapšenje zatražila izručenje Mustača zbog pomaganja i podsticanja na ubistvo hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića.

Njegov suosumnjičenik i bivši šef jugoslovenske i hrvatske tajne službe Josip Perković predan je Njemačkoj 24. januara.

Za razliku od Perkovića, čije je izručenje odmah odobreno na zagrebačkom sudu, velikogorički sud, koji je prvi odlučivao o Mustaču, u januaru je zbog zastare odbio njegovu predaju Njemačkoj.

Međutim, Vrhovni sud je početkom marta prihvatio žalbu porodice Đureković i ukinuo rješenje Županijskog suda u Velikoj Gorici, a zatim je odlučio da će o Mustačevom izručenju iznova odlučivati Županijski sud u Varaždinu. Taj sud je odobrio izručenje krajem marta, a takvu odluku je nakon Mustačeve žalbe potvrdio Vrhovni sud prije dva dana.

Varaždinski sud je, obrazložio je Vrhovni sud, pravilno utvrdio da se radi o krivičnom djelu ubistva po njemačkom zakonu, nezavisno o pravnoj kvalifikaciji takvog djela po hrvatskom Krivičnom zakonu, te da treba primijeniti odredbu Zakona o pravosudnoj saradnji s EU, koja propisuje da se za 32 popisana kažnjiva djela ne ispituje dvostruka kažnjivost.

MUP, odnosno njegov Ured za međunarodnu policijsku suradnju S.I.R.E.N.E, odmah je po prijemu pravosnažne sudske odluke započeo pripreme za postupak predaje, koja je morala biti obavljena u roku od 10 dana od njene pravosnažnosti.

Zdravko Mustač rođen je u Zagrebu 1942, a nakon završenoga studija ekonomije počeo je 1964. da radi u Centru Službe državne sigurnosti Zagreb. Od 1979. do 1982. bio je načelnik toga centra, a od 1982. do 1986. zamjenik republičkog sekretara za unutrašnje poslove, odnosno bio je načelnik SDS-a u Hrvatskoj.

Političko vodstvo SR Hrvatske po ključu je 1986. Mustača predložilo za novog šefa saveznoga SDB-a u Beogradu, koji je na tom mjestu ostao do početka 1991.

Nakon povratka u Zagreb, imenovan je zamjenikom predstojnika Ureda za zaštitu ustavnog poretka (UZUP), koji je vodio Josip Manolić. Mustač je bio i zamjenik predsjednika Kriznog štaba Republike Hrvatske.

Nakon ukidanja UZUP-a bio je neko vrijeme savjetnik Hrvoja Šarinića, koji je tada bio predstojnik Ureda za nacionalnu sigurnost (UNS).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije