Ex -Yu

NATO neće testirati crnogorsku vojsku

NATO neće testirati crnogorsku vojsku
Foto: Ilustracija | NATO neće testirati crnogorsku vojsku

PODGORICA - NATO ove godine neće testirati sposobnosti crnogorske vojske, jer njeni pripadnici u godišnjim planovima nisu dodijeljeni snagama Alijanse za gotovost, saopšteno je „Pobjedi“ iz te vojne organizacije.

Na pitanje da li će Alijansa testirati crnogorsku vojsku ove godine, imajući u vidu da slovenački vojnici nisu prošli standarde NATO, zbog čega je i načelnik Generalštaba podnio ostavku, zvaničnik NATO, čije ime se ne navodi, je rekao da su saveznici Alijanse sami odgovorni za svoje vojne snage kada je u pitanju ispunjavanje standarda koje su postavile Savezničke komandne operacije (ACO/SHAPE), koje nadgledaju sve misije, operacije i aktivnosti pod vođstvom NATO.

Iz NATO su objasnili da se programi evaluacije vode na nacionalnoj osnovi.

„Jedino kada vojska iz zemlje članice podleže procjeni NATO onda kada je dodijeljena NATO snagama za gotovost, kao što su, na primjer, NATO snage za reagovanje i vođstvo pod nazivom Zajednička radna grupa vrlo visoke gotovosti (VJTF). Zbog toga su slovenačke snage testirale NATO evaluatori“, kazali su iz NATO.

Isti princip se primjenjuje i za crnogorsku vojsku.

"Ove godine nisu dodijeljene nijednoj od snaga visoke borbene gotovosti NATO“, odgovoreno je podgoričkom dnevniku iz Alijanse, prenijela je RTCG.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije