Ex -Yu

NATO objavljuje odluku o Crnoj Gori

NATO objavljuje odluku o Crnoj Gori
NATO objavljuje odluku o Crnoj Gori

BRISEL - Očekuje se da će ministri spoljnih poslova zemalja članica NATO danas objaviti pozitivnu odluku o pozivu Crnoj Gori za članstvo u Alijansi.

Za 9.45 zakazana je konferencija za novinare u Briselu, na kojoj će generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg saopštiti odluku ministara.

Kako je sinoć javila RTCG, šefovi diplomatija članica NATO postigli su saglasnost o upućivanju poziva za članstvo Crnoj Gori.

Šef njemačke diplomatije Frank-Valter Štajnmajer rekao je da smatra da je postignut konsenzus među državama članicama i da Crna Gora može da bude ohrabrena raspravom u Briselu u okviru koje će se odlučivati o pozivu za članstvo.

"Pozicija Njemačke je jasna, podržavamo upućivanje poziva Crnoj Gori i mislim da su i moje kolege u istom pravcu", rekao je Štajnmajer, a i litvanski šef diplomatije potvrdio je da su ministri dogovorili da Crna Gora bude 29. članica NATO-a.

"Nezavisno od odluke o Crnoj Gori, postoje još tri zemlje koje su izrazile jasnu namjeru da se priključe NATO-u. Mislim da će ministri razgovarati i o napredovanju tri druga kandidata. To su Gruzija, Bosna i Hercegovina i Makedonija", rekao je američki ambasador u NATO-u Daglas Lut.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije