Ex -Yu

NATO saopštio šta će uraditi ako Kosovo dobije vojsku

NATO saopštio šta će uraditi ako Kosovo dobije vojsku
Foto: N.N. | NATO saopštio šta će uraditi ako Kosovo dobije vojsku

PRIŠTINA - NATO poručuje da je za svaku promjenu mandata Kosovskih snaga bezbjednosti važna puna konsultacija sa svim zajednicama na Kosovu kao i sa Sjevernoatlantskom alijansom.

"Naglašavamo da svaka inicijativa koja se odnosi na mandat Kosovskih snaga bezbjednosti zahtijeva punu konsultaciju sa svim zajednicama na Kosovu, kao i sa NATO saveznicima", rečeno je Tanjugu u sjedištu NATO-a u Briselu.

Povodom usvajanja zakona o transformaciji Kosovskih snaga bezbjednosti u Kosovske bezbjednosne snage, što se tumači kao novi korak ka uvođenju kosovske vojske, iz NATO-a su ponovili da će ukoliko se mandat Kosovskih snaga bezbjednosti promijeni i Alijansa preispitati nivo svog angažmana na Kosovu.

"Politika NATO-a je konstantna i suština naše pozicije jeste da ukoliko mandat KBS-a evoluira i Severnoatlantska alijansa će morati da preispita svoje angažovanje na Kosovu", rečeno je Tanjugu u NATO-u.

Na pitanje Tanjuga u kom pravcu se mogu očekivati promjene angažovanja NATO-a na Kosovu, da li to podrazumjeva eventualno smanjenje kapaciteta Kfora i da li će prilikom odluke o mogućoj promijeni svog angažmana NATO u obzir uzeti i pozicije kosovskih Srba, koji Kfor vide kao garanta bezbjednosti na KiM, zvaničnik Sjevernoatlantske alijanse insistirao je prvenstveno na uslovima neophodnim kako bi do promjene mandata Kosovskih snaga bezbjednosti uopšte došlo.

"Nastavljamo da naglašavamo da svaka inicijativa koja se odnosi na mandat Kosovskih snaga bezbjednosti zahtijeva punu konsultaciju sa svim zajednicama na Kosovu, kao i sa NATO saveznicima", kaže zvaničnik NATO-a.

U sjedištu NATO-a ovoga puta nisu odgovorili ni na pitanje Tanjuga kako vide kapacitete i mogućnosti Kosovskih snaga bezbjednosti da osiguraju mir i stabilnosti na teritoriji KiM i među svim etničkim zajednicama koje tu žive.

Sredinom septembra, prilikom podnošenja nacrta zakona o transformaciji KSB od strane privremenih organa vlasti u Prištini na pitanje Tanjuga da li je NATO bio informisan ili konsultovan o tim potezima u sedištu Alijanse su dogovorili da se "tim pitanjima bave kosovske vlasti". Istovremeno je ocjenjeno da su postojeće KBS "profesionalna i multietnička snaga" i "izvor stabilnosti u regionu".

"NATO podržava razvoj Kosovskih bezbjednosnih snaga pod mandatom u kome su trenutno. Ukoliko taj mandat evoluira Sjevernoatlantski savez će morati da preispita nivo svog angažmana na Kosovu", rečeno je tada u zvaničnoj izjavi NATO-a za Tanjug.

U sjedištu NATO-a u Briselu navode da Alijansa ostaje posvećena bezbjednosti i stabilnosti Kosova i dodaju da je misija Kfora najduža operativna misija NATO-a i da se na Kosovu trenutno nalazi 4.000 pripadnika snaga predvođenih NATO-om. Istovremeno se naglašava da NATO u potpunosti podržava i dijalog u procesu normalizacije odnosa Beograda i Prištine uz ocjenu da je on od kritične važnosti za mir i bezbjednost u regionu.

(NN/sputniknews.com)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije