Ex -Yu

NATO zabrinut što su EU i SAD 'u stranu gurnuli' Zapadni Balkan?

NATO zabrinut što su EU i SAD 'u stranu gurnuli' Zapadni Balkan?
NATO zabrinut što su EU i SAD 'u stranu gurnuli' Zapadni Balkan?

BRISEL - EU i SAD ulažu napore da se zaoštravanje odnosa na Zapadnom Balkanu usmjeri ka smirivanju i regionalnoj saradnji, kažu EU i NATO diplomatski izvori u Briselu.

Dio toga je, rekli su agenciji "Beta" u Briselu ti izvori, poziv visoke predstavnice EU Federike Mogerini premijerima sa Zapadnog Balkana da u srijedu u Briselu razgovaraju o "prilikama u regionu u svjetlu najnovijih zbivanja", s ciljem i da se "zajednički sagleda kako se dalje može ići naprijed".

To je takođe i nova posjeta regionu, ovog puta Srbiji, zamjenika pomoćnika državnog sekretara SAD Hojta Brajana Jija, koji je u američkom Kongresu uoči puta rekao da je "to područje, mada Balkan više nije u žiži međunarodne pažnje kao nekad, suočeno s ogromnim izazovima koji, ako se zapostave, predstavljaju prijetnju američkim interesima u Evropi". 

"Zabrinjavajući razvoj" na Zapadnim Balkanu je bio predmet rasprave i samih vođa EU, a Njemačka koja, za razliku od većine članica Unije, i dalje pridaje pažnju regionu, i sad izgleda jedina priprema i neku novu političku platformu ne bi li se spriječilo urušavanje bezbjednosti i stabilnosti u tom području. 

Tu analizu i platformu, za koju se još ne zna da li će sadržati i neke opipljivije prijedloge, spremaju saradnici šefa njemačke diplomatije Sigmara Gabrijela i trebalo bi da se o njoj raspravlja, ako ne već na ministarskom susretu EU krajem juna, onda na sastanku na vrhu EU - Zapadni Balkan 12. jula u Trstu. 

Hojt Ji, koji sad činjenički manje-više vodi američku spoljnu politiku prema Balkanu, pošto su svi viši funkcioneri do državnog sekretara smijenjeni u očekivanju nove administracije, već je posjetio neke zapadnobalkanske zemlje. 

On, u očekivanju jasnijih stavova buduće politike Vašingtona, ne nosi nikakve nove elemente, već jednostavno reaguje na ono što on vidi "etničkim zategnutostima koji su ponovo u usponu na Balkanu". 

Hojt Ji je uspio da u Albaniji privoli opoziciju i vladajući vrh na saradnju u parlamentu, i, mada ne baš sistemom "svilenog gajtana", već ponudom i neke "šargarepe" je ubijedio i šefa države u Skoplju da otvori put ka formiranju vlade poslije izbora i spriječi ono što su u Briselu i Vašingtonu videli kao prijetnju političkog rasula i etničkih sukoba, prenosi "B92" pisanje agencije "Beta".

Diplomatski zvaničnici u NATO su "Beti" prenijeli da je među atlantskim saveznicima porasla zabrinutost zbog toga što su EU i SAD u nemalom proteklom razdoblju gurnuli u stranu Zapadni Balkan. 

Razlog tome su, što se samo djelimično može opravdati, kako je rečeo, bili i burni događaji u samoj Uniji, kao i američki izbori i još uvijek nedovoljno jasna politika novog predsjednika Donalda Trampa. 

Hojt Ji je u Pododboru za Evropu, Evroaziju i narastajuće prijetnje američkog Kongresa upozorio da na Zapadnom Balkanu osjetno jenjava ranija "privlačna moć" za ulazak u EU i NATO zbog duge ekonomsko-socijalne krize, urušavanja demokratije, korupcije, gušenja slobode medija, a na to je nadovezao i prijetnju širenja islamskog ekstremizma i terorizma, kao i "zloćudno djelovanje Rusije". 

Visoki zvaničnik Stejt departmenta je upozorio kongresmene da bi "nerješavanje problema regiona" izazvalo sukobe u koje bi SAD "neumitno" bile uvučene. 

To je ono, što su posebno podvukle diplomate u NATO, što niko i nikako ne želi jer bi, ako ne baš ratovi, a ono oružani sukobi, pobune i haos upravo "neumitno" izazvali i nestabilnost u samoj Evropskoj uniji i zaprijetili bezbjednosti članica NATO. 

Pomenuti pododbor Kongresa je pozvao i poznatog američkog publicistu i novinara Gordona Bardoša da, kao poznavalac Balkana, iznese svoje viđenje tamošnjih zbivanja. 

"Svjedoci smo opasnosti koje bi iskrsle ako bi Balkan ponovo postao front novog hladnog rata između Moskve i Vašingtona", rekao je Bardoš i dodao da bi to "značilo da se demokratizacija jugoistočne Evrope žrtvuje za vijek još jednog pokoljenja". 

Predsjednik Pododbora Dana Rorbaher je zamjerio Hojt Jiju i učesnicima u raspravi da pravom "rusofobijom" dijelom pokrivaju loše poteze Zapada. 

Bardoš je rekao da su "američka i podrška EU demokratskim institucijama u regionu bili sistematski žrtvovani potpori i legitimizaciji autoritarnih lidera koji su shvatili da će jednostavno samo ako pričaju o demokratiji i ljudskim pravima i prikazujući sebe protivnicima ruskog napredovanja na Balkanu, od Vašingtona dobili zeleno svjetlo da bace na koljena političku opoziciju, nezavisne medije, krenu u opštu korupciju".

(B92)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije