Ex -Yu

NVO: Za masakr Srba u Medarima još niko nije odgovarao

NVO: Za masakr Srba u Medarima još niko nije odgovarao
NVO: Za masakr Srba u Medarima još niko nije odgovarao

ZAGREB - Počinioci masakra 22 srpska civila u selu Medari, prvog dana akcije hrvatske vojske "Bljesak" još nisu kažnjeni, a porodice žrtava ne mogu da dobiju odštetu, naglasile su danas tri nevladine organizacije za ljudska prava iz Hrvatske.

Nevladine organizacije "Dokumenta", osiječki Centar za mir, nenasilje i ljudska prava i Građanski odbor za ljudska prava podsjećaju da su 1. maja 1995. oko šest ujutro u selu Medari, tada opština Nova Gradiška, hrvatski vojnici na svirep način pobili 22 civila od ukupno 24 koliko ih se tada zateklo u selu.

Preživjele su dvije djevojke i to samo zato što ih je prepoznao i zaštitio jedan od hrvatskih vojnika, navodi se u saopštenju.

Od 22 žrtve u Medarima troje je djece - dvije djevojčice stare sedam i osam godina i dječak star 11 godina, kao i 11 žena. Najteže je stradala porodica Vuković iz koje je pobijeno vatrenim oružjem ili poklano sedam članova.

Ekshumacija 28 tijela na groblju u Trnavi, sprovedena je 3. jula 2010. a leševi su identifikovani u martu prošle i u aprilu ove godine.

Krivični postupak za zločin u Medarima je još uvijek u predistražnom postupku protiv nepoznatih počinilaca, a predmet je od 2010. prebačen u Županijsko tužilaštvo u Osijeku.

Odštetni postupak pred sudom u Zagrebu pokrenut je u septembru 2006. po Zakonu o odgovornosti Hrvatske za štetu uzrokovanu od strane pripadnika hrvatskih oružanih i policijskih snaga.

Tužiteljki čiji su roditelji i mlađa sestra ubijeni u Medarima, odbijen je zahtjev za sklapanje vansudskog poravnanja jer to po njihovom tumačenju nije bio ratni zločin, nego su stradali civili ratna šteta.

U odgovoru na tužbu, opštinskog tužioca navodi da je na području bivše opštine Nove Gradiška bilo znatnih ratnih djelovanja, a da je područje naselja Medari bilo izloženo napadima JNA i odmetnika.

Time sugeriše da hrvatski vojnici koji su ušli u selo nisu krivi za masakr, iako ni u selu ni oko sela nije bilo srpskih snaga, navodi se u saopštenju.

Opštinski sud u Novoj Gradiški je u novembru 2009. odbio tužbeni zahtjev kao neosnovan usvojivši prigovore na osnovu zastarijevanja pokretanja sudskog postupka jer nije bilo pravosnažne osuđujuće presude u postupku.

Postupak je još uvijek u žalbi, navodi se u saopštenju koje su potpisali Vesna Teršelič iz Dokumente, Mladen Stojanović iz Centra za mir, nenasilje i ljudska prava Osijek i Zoran Pusić iz Građanskog odbora za ljudska prava.

Podsjetimo, nevladine organizacije Inicijativa mladih za ljudska prava za Hrvatsku i Srpski demokratski forum prošle sedmice podnijele su krivičnu prijavu protiv počinilaca ratnih zločina protiv ratnih zarobljenika.

Prijava je podnijeta protiv nepoznatih počinilaca, odnosno komandira i odgovornih lica u jedinicama policije i vojske koje su u logorima smještenim u nekoliko gradova, ali prije svega u Varaždinu gdje je tretman bio najbrutalniji, maltretirale ratne zarobljenike.

U Varaždinu je oko 500 zarobljenika s područja Pakraca koji su se predali 4. maja dvije sedmice bilo prebijano i mučeno, ali i lišavano sna i ponižavano. Većina njih je nakon puštanja otišla konvojem UN-a u BiH kao dio od 15.000 Srba od kojih se vratio tek manji broj.

"Bljesak", u kome je pobijeno ili nestalo stotinak srpskih civila, potpuno je promijenio etničku strukturu tih krajeva u odnosu na 1991. jer su u kuće izbjeglih Srba u velikom broju došli doseljenici iz BiH i s Kosova, pa tako i Okučani, prije rata srpska varošica, sada imaju više stanovnika Hrvata.

Prećutkujući masovna ubijanja izbjeglica u kolonama na putu prema BiH, Zagreb danas obilježava godišnjicu gađanja Zagreba i drugih gradova koja je sprovedena 2. i 3. maja po naređenju predsjednika RSK Milana Martića. Tada je poginulo šest, a ranjeno više desetina civila.

Martić je u Hagu osuđen na 35 godina zatvora, između ostalog i zbog raketiranja gradova, dok za zločine u "Bljesku" i nakon njega niko od Hrvata nije procesuiran.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije