Ex -Yu

Najmanje devet boraca ID do kraja godine u Crnoj Gori

Najmanje devet boraca ID do kraja godine u Crnoj Gori
Foto: N.N. | Najmanje devet boraca ID do kraja godine u Crnoj Gori

PODGORICA/ - Najmanje devet boraca "Islamske države", koji su bili na ratištima širom Sirije, do kraja ove godine će se vratiti u Crnu Goru, koju su istraživači londonskog Centra za studije radikalizacije /ICSR/ svrstali u regrutaciono područje "Islamske države", piše podgorički "Dan".

To su podaci koje su bezbjednosne službe dobile u saradnji sa evropskim partnerskim službama. Ova lica biće pod stalnim nadzorom službi, kao što je to slučaj i sa nekoliko osoba koje su već došle iz Sirije u Crnu Goru.

Uprava za organizovani kriminal i suzbijanje terorizma crnogorska Agencije za nacionalnu bezbjednost /ANB/ prati i rad više od 10 nevladinih organizacija koje djeluju u Crnoj Gori zbog sumnjivih donacija iz Austrije i Bliskog istoka.

"ANB je prateći tokove novca i aktivnosti ovih nevladinih organizacija došla do saznanja da većinu finansijskih sredstava dobijaju od organizacija bliskih `Islamskoj državi`, te da ih uglavnom koriste za propagiranje radikalnog islama", navodi "Dan".

Od ukupno 18 nevladinih organizacija čiji rad prate bezbjednosne službe, čak četiri djeluju na području Bara, četiri u Podgorici, tri u Ulcinju, po dvije u Plavu, Pljevljima i Rožajama i jedna u Bijelom Polju.

U Baru i Podgorici su formirani i takozvani paradžemati koji okupljaju uglavnom omladinu koja, koristeći humanitarne akcije kao paravan, pokušavaju u svoje redove integrisati što veći broj sunarodnika.

Dosadašnja istraga je pokazala da je glavni centar za finansiranje u Austriji, u Beču.

Glavnu riječ kada je riječ o Balkanu, pa samim tim i Crnoj Gori, vodi organizacija "Unija džemata selafijske dave", koju predvodi Muhamed Porča.

U Beču djeluju još najmanje dvije organizacije koje finansiraju terorizam, a preko pojedinih nevladinih organizacija na Balkanu.

Jedna od posebno interesantnih organizacija za crnogorske službe je "Selafijsko vehabijski džemati", a na njenom čelu je Ebu Muhamed Nedžad Balkan.

Ove dvije organizacije su zadužene za slanje finansijske pomoći istomišljenicima u Crnoj Gori i BiH.

Operativnim radom na terenu službe su došle do saznanja da gotovo svaki vehabijski džemat ili omladinska organizacija u Crnoj Gori, a koja je bliska islamskim ekstremistima, organizuje različite vrste aktivnosti poput druženja u prirodi, gdje se kroz navodna takmičenja organizuje obuka izviđanja i pucanja iz vatrenog oružja.

Na području Crne Gore ima i neregistrovanih medresa poput one na adresi Gazi Isa beg u Rožajama, koja radi neometano iako nema dozvolu za rad, a većina polaznica ove vjerske škole su strane državljanke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije