Ex -Yu

Najveći problem nasilje između četiri zida

Najveći problem nasilje između četiri zida
Najveći problem nasilje između četiri zida

LJUBLJANA - Četvrtina žena u Sloveniji je do svoje petnaeste godine doživjela fizičko nasilje, a 92 odsto počinilaca su bili njihovi partneri, rečeno je danas na međunarodnoj konferenciji o nasilju nad ženama održanoj u Ljubljani.

Učesnici konferencije pozvali su novu slovenčku vladu da što prije ratifikuje međunarodnu kovenciju o suzbijanju nasilja nad ženama i porodičnom nasilju, poznatiju kao Istanbulska konvencija Savjeta Evrope, prenijeli su slovenački mediji.

Ono što većina ljudi ne zna o ovoj konvenciji je, kako se navodi, da je to međunarodni sporazum koji pruža sveobuhvatnu zaštitu ženama od svih vrsta i oblika nasilja.

Slovenija je među prvima potpisala ovu konvenciju još 2011. godine, ali ona do danas nije ratifikovana.

Konvenciju su do sada potpisale 22 zemlje, a ratifikovalo je svega 14, objasnila je predsetavnica SOS telefon društva Špela Veselič.

U Sloveniji je problem sa rtifikacijom u tome što bi morale da budu donijete dodatne zakonske mjere kojima bi određene radnje bile kriminalizovane, uključujući rane i prisilne brakove kao i žensko genitalno sakaćenje.

Inače, u Sloveniji je najveći problem nasilje između četiri zida.

U Sloveniji se, naime, u 85 odsto slucajeva radi o dugotrajnom nasilju, a žene najčešće ubijaju bivši i aktuelni partneri. Ubistva obično nisu izolovani incidenti već je to, kako se navodi,  "završni čin u dugotrajnom procesu".

U većini slučajeva ubistava i pokušaja ubistva se radi o pokušaju dominacije i kontrole nad ženama.

Problem, dodaje se, leži u tome što žrtva godinama prikriva nasilje ili ga shvata kao svoju žensku ulogu, a tu je i okruženje koje primjećuje nasilje ali ne želi da se miješa, što vodi do potcjenjivanja opasnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije