Ex -Yu

Namještena loto sedmica od tri miliona KM izvučena u Banjaluci?

Namještena loto sedmica od tri miliona KM izvučena u Banjaluci?
Namještena loto sedmica od tri miliona KM izvučena u Banjaluci?

BEOGRAD, BANJALUKA - Loto sedmica "Državne lutrije Srbije" od 3,3 miliona KM, koja je prošle godine izvučena u Banjaluci, bila je namještena, pišu srbijanski mediji.

Zbog sumnje u namještanje ovog dobitka, MUP Srbije prije više od godinu pokrenuo je istragu, međutim njeni rezultati još nisu poznati. U MUP-u Republike Srpske i "Lutriji Republike Srpske" danas su nam rekli da nemaju nikakvih informacija da se vodi bilo kakva istraga niti da ih je iko kontaktirao po tom pitanju.

"Niko nas nije kontaktirao. Upratio sam po srbijanskim medijima da nešto pišu o tome, ali niko iz Srbije do danas od 'Lutrije Republike Srpske' nije tražio nikakve informacije", rekao je Goran Šaula iz "Lutrije RS".

On ističe da je zasad anonimni dobitnik sedmice iz Banjaluke nakon izvučenih brojeva od "Lutrije RS" dobio samo instrukcije kako da preuzme nagradu.

"Loto sedmica se isplaćuje u Beogradu i dobitnik je od nas samo dobio instrukcije", kazao nam je Šaula.

Pozivajući se na izvještaj Uprave za igre na sreću Ministarstva finansija Srbije od 16. maja 2012. godine, u kojem su navedena tri krupna razloga za sumnju u regularnost izvlačenja loto brojeva, srbijanski mediji pišu da su se na sam dan izvlačenja odigrali veoma čudni događaji.

U bilješci Uprave za igre na sreću, između ostalog, navodi se da je najprije tri časa prije početka izvlačenja naloženo da se otvori trezor "Državne lutrije Srbije" i da se vanredno očiste sve loptice koje će ući u bubanj.

Dalje se navodi da se i na dan samog izvlačenja dobitne kombinacije, koja je direktno prenošena na TV Prva, desilo nešto vrlo čudno jer su izvlačenju brojeva 15. maja 2012. godine prisustvovali svi direktori pravne i marketing službe sa svojim saradnicima iz "Državne lutrije Srbije", kako bi, kako su rekli, nadgledali cijeli tok odvijanja igre, i to od preuzimanja materijala iz centralnog trezora do završetka izvlačenja na televiziji.

Inače, ovo nije bila uobičajena praksa u ranijim izvlačenjima, a kako se navodi u zabilješci Ministarstva finansija Srbije, odnosno Uprave za igre na sreću, i "novi radnik obezbjeđenja" tokom transporta neovlašteno je vršljao po lopticama koje su se našle u bubnju.

Srbijanski mediji podsjećaju da je u vrijeme kada je izvučena loto sedmica u Banjaluci na čelu "Državne lutrije Srbije" bila Tijana Anđelić, kadar Demokratske stranke, za čijeg mandata je "Lutrija" u svojoj istoriji prvi put poslovala sa gubitkom.

Komentarišući sprovođenje istrage zbog namještenja sedmice pojedini policijski eskperti istakli su da je "Državna lutrija Srbije" "rudnik za izvlačenje para" i da se u toj instituciji nalaze milioni evra u opticaju, a da niko ne obraća pažnju na njih.

Podsjećanja radi, 15. maja prošle godine anonimni Banjalučanin uplatio je četiri loto kombinacije u igri 7 od 39, a jedna od tih kombinacija bili su i brojevi 3, 5, 9, 16, 21, 27 i 33, koje je bubanj upravo izbacio.

Dobitna loto kombinacija od 3,3 miliona KM uplaćena je na dan izvlačenja u prijepodnevnim časovima u banjalučkoj Ulici Mladena Stojanovića i ovo je bila druga loto sedmica koja je od 2008. godine izvučena u RS.

Na ovaj dobitak plaćen je i porez od oko 20 odsto, što znači da je vlasnik sedmice ukupno dobio oko 2,6 miliona KM.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije