Ex -Yu

Naoružani vjernici smijenili reisa IZV u Skoplju, jedan ranjen

Naoružani vjernici smijenili reisa IZV u Skoplju, jedan ranjen
Naoružani vjernici smijenili reisa IZV u Skoplju, jedan ranjen

SKOPLJE - Jedna osoba je lakše ranjena kada su pristalice nedavno razriješenog skopskog muftije Ibrahima Šabanija nasilno upale u zgradu Izlamske vjerske zajednice u Skoplju, rekao je Šabani novinarima.

Grupa vjernika, lojalna doskorašnjem skopskom muftiji, upala je u zgradu te vjerske zajednice, smijenila reisa Sulejmana Redžepija, preuzela pečat i uspostavila Privremeni savjet, kojim će upravljati muftija Šabani do izbora novog vrhovnog poglavara.

Mediji Šabanijeve pristalice nazivaju pobunjenici i dok jedni tvrde da je pozadina ovog upada netrpeljivost bivšeg skopskog muftije i reisa Redžepija zbog para, drugi kažu da je u pitanju vlast.

Redžepi je, naime, prošle sedmice na tajnom zasjedanju u Kondovu odlučio da smijeni Šabanija i generalnog sekretara IVZ Afrima Tahirija, a sebe reizabere na najvišu vjersku poziciju muslimana u Makedoniji.

Muftijini sljedbenici smatraju da Redžepi nije ispoštovao Statut IZV, te da je vrijeđao vjernike i njihove supruge.

Na čelo IVZ je po, njihovim riječima, sada postavljen Privremeni savjet, koji predvodi muftija Šabani.

U vrijeme incidenta Sulejman Redžepi nije bio u prostorijama, a u međuvremenu je na njegovoj Facebook stranici objavljeno da je on otet, odnosno da ga naoružane osobe drže na nepoznatoj lokaciji.

Svemu je najprije prethodio verbalni, a neki mediji su tvrdili i fizički obračun Šabanija i Redžepija, navodno, zbog para za kiriju, a nakon proslave povodom uspješno završene denacionalizacije imovine IVZ.

Nakon toga je Šabani dao rok od 48 sati da mu se Redžepi izvini za izrečene uvrede na njegov račun, ali je umjesto izvinjenja muftiji stiglo razrješenje.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Makedonije, koje je zaduženo da obezbjeđuje i štiti državne i vjerske institucije, još se nije zvanično oglasilo ovim povodom.

Makedonski portal Plusinfo.mk javio je da će od danas tom vjerskom zajednicom rukovoditi razriješeni skopski muftija Šabani do, kako se navodi, vraćanja mira i prava u IVZ.

Šabani je nakon upada u sjedište IVZ rekao da će se on postarati da ubrzo vratai mir među vjernike, te da će angažovati revizorsku kompaniju koja će istražiti kako je trošen novac vjernika.

Šabani je odbio da novinarima odgovori da li je jutros zaista bilo incidenata pred IVZ u kojima je jedno lice povrijeđeno.

Prema posljednjim nepotvrđenim informacijama u ovom incidentu je upotrijebljeno i oružje, a dvije osobe su pretučene.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije