Ex -Yu

Nariškin: Pozivi EU Srbiji za sankcije grubi i prosti

Nariškin: Pozivi EU Srbiji za sankcije grubi i prosti
Nariškin: Pozivi EU Srbiji za sankcije grubi i prosti

MOSKVA - Predsjednik Državne dume Ruske Federacije (donjeg doma ruskog parlamenta) Sergej Nariškin izjavio je danas da su pozivi Evropske unije Srbiji da se pridruži sankcijama protiv Rusije "grubi i prosti".

"Prije samo nekoliko dana smo čuli grubu i rekao bih, prostu izjavu jednog visokog zvaničnika EU upućenu nezavisnoj i suverenoj državi Srbiji, koja je glasila: 'Trebalo bi da se pridružite takozvanim antiruskim sankcijama, inače za vas nema mjesta u EU'", rekao je Nariškin na međunarodnoj konferenciji u prestonici Kazahstana, Astani.

Prema njegovim riječima, takav stav EU je u suprotnosti sa normama međunarodnog prava i zapravo je "ucjena", prenijela je ruska agencija Tas s.

"Takvi koraci, bez sumnje, nemaju ništa zajedničko sa principima suverene jednakosti niti sa načelima poštovanja u pogledu istorije, kulture i tradicije jedne partnerske države", zaključio je Nariškin.

Prošle nedjelje je Johanes Han, komesar EU za politiku susjedstva i pregovore o proširenju, koji je u četvrtak boravio u posjeti Beogradu, rekao da bi Srbija trebalo da uskladi svoju spoljnopolitičku poziciju sa evropskim stavom namećući antiruske ekonomske sankcije, navodi ruska agencija.

U međuvremenu i predsjednik Srbije Tomislav Nikolić i premijer Aleksandar Vučić su izjavili da Srbija neće nametati sankcije Rusiji uprkos njihovom cilju pridruživanja Evropskoj uniji, ističe Tas s i napominje da je Nikolić priznao da članstvo u EU, kojem Srbija teži, podrazumjeva obavezu sleđenja zajedničke spoljne politike.

Portparol ruskog Ministarstva spoljnih poslova Aleksandar Lukaševič rekao je u četvrtak da se Moskva nada da će se Srbija sjetiti prijateljskih odnosa koje ima sa Rusijom kada bude odlučivala da li će se pridruziti sancijama EU protiv Moskve, podsjeća agencija Tas s.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije