Ex -Yu

Nasilje sinoć paralisalo Prištinu: Izbili neredi zbog hapšenja lidera "Samoopredeljenja" (VIDEO)

Nasilje sinoć paralisalo Prištinu: Izbili neredi zbog hapšenja lidera "Samoopredeljenja" (VIDEO)
Nasilje sinoć paralisalo Prištinu: Izbili neredi zbog hapšenja lidera "Samoopredeljenja" (VIDEO)

PRIŠTINA – Poslanik i bivši lider Pokreta "Samoopredeljenje" Aljbin Kurti, koji je uhapšen sinoć, nakon nekoliko sati je pušten na slobodu iz policijske stanice u Prištini, javljaju prištinski mediji.

Njegovom oslobađanju prethodili su sukobi pristalica "Samoopredeljenja" sa policijom u kojima je bilo povređenih.

Kosovska policija upotrijebila je i suzavac kako bi rastjerala aktiviste i simpatizere pokreta "Samoopredjeljenje", koji su kamenjem gađali policijsku stanicu tražeći da se pusti Kurti.

Dok aktivisti "Samoopredeljenja" smatraju da je njihov protest doprinijeo oslobađanju Kurtija i to nazivaju "pobedom", izvori Koha.neta navode da je on iz pritvora pušten u redovnoj proceduri. Sukobi su se u manjoj mjeri proširili i na druge dijelove Prištine, gdje je kamenje bacano na kancelarije Demokratske partije Kosova. Zapaljeno je i nekoliko automobila, a osim policijske stancie, oštećene su navodno i prostorije Demokratske stranke Kosova Hašima Tačija.

Kurti se obratio pristalicama ispred pozorišta u Prištini, kojima je poručio da će "Samoopredeljenje" nastaviti sa borbom za svoje ciljeve, među kojima je i protivljenje formiranju Zajednici srpskih opština.

On je rekao da je uhapšen u Čaglavici i da mu policajci nisu pokazali nalog za hapšenje, dodavši da to pokazuje da je policija postala "politička".

Portparol policije Baki Kelani rekao da je policija ispralila suzavac da bi rastjerala okupljene, pošto je u sukobima povrijeđeno troje demonstranata i sedam policajaca, preneo je AFP.

Kelani je ranije izjavio da je Kurti bio uhapšen na osnovu naloga izdatog od nadležnog tužioca i odveden na ispitivanje, prenela je koha.net.

Poslanik "Samoopredeljenja" Glauk Konjufca, koji je uhapšen zajedno sa Kurtijem kad su se vraćali iz Skoplja, pušten je odmah na slobodu.

Odmah po hapšenju Kurtija, Pokret "Samoopredeljenje" je pozvao svoje aktiviste i simpatizere da se okupe kod policijske stanice i protestuju zbog hapšenja.

Poslanici Pokreta "Samoopredeljenje" i Alijanse za budućnost Kosova su 8. oktobra blokirali rad kosovske skupštine, i tada je u skupštinskoj sali Kurti aktivirao suzavac.

U izjavi za "Klan Kosova", ministar unutrašnjih poslova Skender Hiseni je rekao da se upotreba pirotehnike sankcioniše zakonom.

Beta je prenijela da je na protestima bio i Ramush Haradinaj, lider Alijanse za budućnost Kosova, stranke čiji su zastupnici, zajedno s onima pokreta Samoopredjeljenje, 8. oktobra blokirali rad kosovskog parlamenta u znak protesta protiv briselskog sporazuma između Prištine i Beograda da bi potom Albin Kurti u parlamentu aktivirao suzavac, zbog čega bi, po pisanju medija, mogao dobiti kaznu zatvora.

Večerašnji nasilni protesti dogodio se uoči današnjeg nastavka dijaloga Srbije i Kosova uz posredništvo EU u Briselu, gdje će dvojica premijera, Aleksandar Vučić i Isa Mustafa, razgovarati s visokom predstavnicom Federikom Mogerini o dosadašnjem napretku u normalizaciji odnosa Beograda i Prištine i daljnjim koracima.

(NN, Agencije)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije