Ex -Yu

Nasilni protesti u Skoplju: Povrijeđeno 17 osoba, privedeno 26

Nasilni protesti u Skoplju: Povrijeđeno 17 osoba, privedeno 26
Foto: Tanjug/AP | Nasilni protesti u Skoplju: Povrijeđeno 17 osoba, privedeno 26

SKOPLJE - U nasilnim protestima ispred zgrade Sobranja u Skoplju zbog potpisivanja sporazuma Grčke i Makedonije o imenu bivše jugoslovenske republike, povređeno je 17 osoba, među kojima 10 policajaca, dok je 26 demonstranata privedeno, saopštilo je danas makedonsko Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Privedeni demonstranti su se, kako se kaže u novom saopštenju MUP-a, ponašali nasilno, gurali su zaštitnu ogradu i bacali kamanje i pirotehnička sredstva na Sobranje i kordon policije.

Navodi se da je sinoć u 21.30 sati grupa od oko 50 demonstranata nasilno upala u dva ugostiteljska objekta, gdje su lomili inventar i izazvali strah i paniku među gostima.

U jednom od tih objekata, demonstranti su bacili suzavac.

U blizini hotela "Holidej in" zapaljen je kombi marke "fijat", a požar su ugasili vatrogasci.

MUP navodi i da je novinar portala "Infomaks" odbio da se legitimiše i da je pružao otpor zbog čega je priveden u policijsku stanicu. Poslije utvrđivanja njegovog identiteta, on je pušten.

Makedonski MUP apeluje na novinare i snimatelje da prilikom izvještavanja poštuju novinarski kodesk i da ne ometaju službena lica u izvršenju zadataka, prenosi MIA.

U sinoćnjem saopštenju, makedonski MUP je naveo da je dio demonstranata upotrebio "rasprskavajuća sredstva i gurao zaštitnu ogradu s namjerom da nasilno uđe u Sobranje".

"U cilju da se spreči eskalacija situacije i nasilan upad u Sobranje, a postupajući u skladu sa procedurama, policija je upotrebila suzavac", kaže se u saopštenju.

MUP navodi da poštuje pravo na miran protest, ali poručuje da neće dozvoliti upotrebu sile i nasilni upad, kao i narušavanje javnog reda i mira.

Ministarstvo apeluje na demokratski način izražavanja javnog mišljenja.

Dio učesnika demonstracija u Skoplju, koji se protive potpisivanju sporazuma Grčke i Makedonije o imenu bivše jugoslovenske republike, zasuli su sinoć šok bombama, pirotehničkim sredstvima i kamenjem policiju koja je uzvratila suzavcem.

Makedonski mediji izvještavaju da je u pitanju grupa fudbalskih huligana.

Protesti, organizovani preko društvenih mreža, održani su zbog nezadovoljstva sporazumom o rješavanju grčko-makedonskog spora oko imena.

Okupljeni građani su, kako je prenijela MIA, pokušali nasilno da probiju kordon policije i uđu u zgradu parlamenta.

Oni su uzvikivali:"Makedonija, ne damo ime" i pjevali patriotske pjesme.

Grčka i Makedonija potpisale su u nedjelju sporazum po kome će novo ime bivše jugoslovenske republike biti Republika Sjeverna Makedonija.

Sporazum o rješavanju makedonsko-grčkog spora oko imena i strateškom partnerstvu Makedonije i Grčke potpisali su u mjestu Psarades, na grčkoj obali Prespanskog jezera, šefovi diplomatija Grčke i Makedonije, Nikos Kocijas i Nikola Dimitrov, u prisustvu premijera dvije zemlje, Aleksisa Ciprasa i Zorana Zaeva.

Tom činu prisustvovao je i posrednik UN Metju Nimic, kao i podsekretarka za politička pitanja UN Rozmari di Karlo, visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbjednost Federika Mogerini i evropski komesar za pregovore o proširenju i politiku susjedstva Johanes Han.

Atina i Skoplje su, nakon dvije i po decenije, postigli istorijski dogovor da Republika Sjeverna Makedonija bude novo ime te bivše jugoslovenske republike.

Sporazum treba još da potvrde parlamenti dvije zemlje, a u Makedoniji i građani na referendumu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije