Ex -Yu

"Ne postoji mjesto koje je imuno na ekstremizam"

"Ne postoji mjesto koje je imuno na ekstremizam"
Foto: Anadolija | "Ne postoji mjesto koje je imuno na ekstremizam"

BEČIĆI - Suzbijanje nasilnog ekstremizma je jedan od najvećih izazova u regionu zapadnog Balkana, a za njegovo suzbijanje potrebna je koordinacija među svim zemljama u regionu, zaključeno je na Forumu o jačanju otpornosti na ekstremizam na teritoriji zapadnog Balkana u organizaciji američkog Međunarodnog republikanskog instituta uz podršku Stejt departmenta.

Skot Mastik, potpredsjednik za programe u IRI-ju, rekao je da se trenutno na ratištima u Iraku i Siriji nalazi oko hiljadu boraca sa Balkana, uglavnom sa Kosova i iz BiH, i istakao da je islamski ekstremizam velika prijetnja za region. On je dodao da to nije jedini problem s kojim se region suočava, ističući i ekstremizam među srpskom i hrvatskom populacijom, koji, kako je istakao, mogu kod dijela muslimana prouzrokovati ekstremizam.

Prema njegovom mišljenju, osim ovih problema, region se susreće i sa štetnim uticajima Rusije i Turske, istakavši da, kako tvrdi, Rusi pokušavaju lažnim vijestima i propagandom podstaći ekstremizam među pravoslavnim stanovništvom, a da Redžep Tajip Erdoan, predsjednik Turske, sa svojom vladom podstiče štetne uticaje čestim posjetama njegovih zvaničnika Sarajevu i finansiranjem izgradnje džamija i vjerskih pokreta.

Pit Maroko, zamjenik pomoćnika državnog sekretara SAD i šef Biroa operacija u vezi sa sukobima i stabilizacijom, naglasio je da postojanje paradžemata u regionu predstavlja veliku prijetnju, a i suzbijanje prava na obrazovanje, djevojkama da se bave sportom. On za ova nastojanja kaže da stvaraju plodno tlo za ekstremizam i naglasio da je namjera SAD da pomogne svim domaćim akterima iz raznih oblasti da sarađuju zajedno i predlože aktivnosti koje će pomoći rješavanju ovih problema.

Kristofer Harniš, zamjenik koordinatora za borbu protiv nasilnog ekstremizma u Stejt departmentu, je rekao da ne postoji mjesto na svijetu koje je imuno na ekstremizam i naglasio da su protekle godine zabilježeni teroristički napadi u 48 zemalja svijeta. Rekao je da su islamski teroristi odgovorni za oko 22.000 mrtvih, od čega su većina muslimani, i naglasio da nasilne ideologije pružaju svoje pipke kroz džamije, vjerske škole i na druge načine, kako bi širili svoje radikalne ideologije. Upozorio je da će za region posebnu prijetnju predstavljati povratnici sa stranih ratišta i da je za suzbijanje prijetnji potreban koordinisani regionalni pristup.

Dragan Mektić, ministar bezbjednosti BiH, je rekao da se na teritoriji koju kontroliše ISIL ili u sastavu ove terorističke organizacije nalazi oko 500 državljana BiH i da u ovaj broj ulaze i građani BiH koji su u ISIL otišli sa njene teritorije, ali i oni koji imaju bh. državljanstvo, a tamo su otišli iz drugih država. Takođe, kako je dodao, ovdje su uključeni i članovi porodica tih boraca, odnosno žene i djeca. Dodao je da se do danas u BiH vratilo 60 boraca te da se oni nalaze u raznim fazama procesuiranja, a da su neki od njih na izdržavanju zakonske kazne, te da institucije u BiH raspolažu podacima da je do danas na teritorijima pod kontrolom ISIL-a u borbama poginulo oko 50 bh. državljana.

Ministri unutrašnjih poslova i bezbjednosti zemalja u regionu su obavijestili učesnike foruma koje aktivnosti oni preduzimaju, kako bi se suzbila prijetnja, a Srbija nije poslala svoje predstavnike na ovu konferenciju zbog predstavnika Kosova, koji su takođe pozvani.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije