Ex -Yu

Nema opasnosti od izlivanja velikih rijeka

Nema opasnosti od izlivanja velikih rijeka
Nema opasnosti od izlivanja velikih rijeka

BEOGRAD - Situacija oko Kladova, Negotina i Majdanpeka na istoku Srbije, koje su zahvatile poplave i klizišta, i dalje je veoma teška, ali nema opasnosti od izlivanja velikih rijeka, saopštio je Hidrometeorološki zavod Srbije.

U opštinama Kladovo, Majdanpek i Negotin, u kojima je proglašena vanredna situacija, više stotina građana je evakuisano, dok se za nekoliko osoba traga.

Nadležni navode da su svi ugroženi u toku noći evakuisani, a da se onima koji su ostali pomaže tako što im se dopremaju hrana i voda.

Najteže je u selu Grabovici, gdje se, praktično, napravilo jezero dubine i do metar i po, a očekuje se postavljanje pontonskog mosta.

U Tekiju se hrana i voda doprema brodom iz Kladova, a teška situacija je i u selima Boljetin i Oreškovica u okolini Majdanpeka.

Načelnik sektora za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije Predrag Marić rekao je da u okolini Kladova nema životno ugroženih i da su sve službe spremne za najavljeni nivo rijeke Nere kod Kusića, čiji će vodostaj dostići granicu redovne odbrane od poplava.

"Nema opasnosti od velikih reka u Srbiji, upozoravili smo na bujičnu poplavu, ali ovakvu razmeru niko nije mogao da predvidi. Najvažnije da se ljudski životi sačuvaju", rekao je Marić za Radio-televiziju Srbije.

On je dodao da je i dalje najkritičnija situacija od Negotina do Kladova i da je do sada evakusano oko 400 ljudi.

Prema njegovim riječima, evakusani su zbrinuti, a o njihovim kućama i imovini brinu pripadnici Žandarmerije.

Zbog obilnih padavina i velikog broja odrona kamenja i blata u istočnoj Srbiji, neprohodni su svi putni pravci koji vode ka Kladovu, saopštio je Auto-moto savez Srbije.

Pripadnici MUP-a Srbije do sada su evakuisali 400 osoba iz poplavljenih područja u Borskom okrugu, a helikopterska jedinica MUP-a evakuisala je više od 50 ljudi iz poplavom ugroženih podrucja, među kojima i jednu trudnicu iz mjesta Kamenica.

U okolini Kladova juče je stradala starija žena, ali još nije utvrđen uzrok smrti. Kladovo je od juče odsječeno od svijeta zbog izlivanja rijeka i pokretanja klizišta i odrona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije