Ex -Yu

Nema pozitivnih promjena prema srpskim izbjeglicama

Nema pozitivnih promjena prema srpskim izbjeglicama
Nema pozitivnih promjena prema srpskim izbjeglicama

BEOGRAD - U Hrvatskoj nije došlo do očekivanih fundamentalnih pozitivnih promjena kada je riječ o povratku srpskih izbjeglica, saopšteno je danas iz Komesarijata za izbjeglice Srbije povodom 19. godišnjice pogroma srpskog naroda u hrvatskoj vojno-policijskoj akciji "Oluja".

Komesarijat je naveo da je u hrvatskoj akciji, koja je započela 4. avgusta 1995. godine, za svega nekoliko dana iz Hrvatske u Srbiju protjerano više od  200.000 Srba, a ubijeno ih je oko 2.500, dok se još oko 2.000 Srba vodi kao nestalo.

U saopštenju se ističe da činjenice i dalje demantuju tvrdnje iz preporuke visokog komesara UN za izbjeglice iz aprila ove godine, da izbjeglicama iz Hrvatske prestane izbjeglički status zbog "suštinskih promjena" u toj zemlji.

Komesarijat ističe da je u Hrvatskoj i dalje prisutna društvena diskriminacija i nasilje prema manjinama, posebno prema Srbima i Romima, što obeshrabruje povratak.

U saopštenju se dodaje da nekoliko desetina hiljada izbjeglica nije povratilo svoje stanarsko pravo, da Hrvatska nije obnovila više od 10.000 srušenih srpskih kuća u područjima gdje nije bilo ratnih dejstava i oko 8.000 kuća na područjima zahvaćenim ratom, te da Srbima nije vraćeno oduzeto poljoprivredno zemljište.

Hrvatska nije provela Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina, kojim se Srbima garantuje proporcionalna zastupljenost i zapošljavanje u organima državne uprave, policiji, pravosuđu i drugim javnim institucijama, navodi se u saopštenju.

Komesarijat ističe da nadležene institucije u Hrvatskoj ne procesuiraju pojedince i grupe, koje šire govor mržnje, vode kampanju protiv srpskog jezika i pisma, podstiču nasilje prema Srbima ili ih fizički napadaju.

Hrvatska nije isplatila ni zaostale, a neisplaćene penzije, dinarsku i deviznu štednju, u zastoju su postupci u vezi sa obnovom imovine i stambenim zbrinjavanjem bivših nosilaca oduzetih stanarskih prava u Hrvatskoj, a zabilježeni su i slučajevi oduzimanja ličnih karata izbjeglicama.

Pozivajući se na rezultate studije "Manjinski povratak u Republiku Hrvatsku", koja je izrađena na inicijativu UNHCR-a, Komesarijat je naveo da od 130.000 registrovanih povratnika srpske nacionalnosti u Hrvatskoj ostaje da živi samo 38 odsto, u Srbiju se vraća oko 45 odsto, dok ih je oko 17 odsto umrlo.

"Iz ovakvih postupaka se jasno vidi da su izbjeglice usmjerene isključivo na integraciju u Srbiji, jer je proces povratka u Hrvatsku skoro zaustavljen", zaključuje se u saopštenju.  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije