Ex -Yu

Nepriznata MPC traži pomilovanje mitropolita Jovana

Nepriznata MPC traži pomilovanje mitropolita Jovana
Nepriznata MPC traži pomilovanje mitropolita Jovana

SKOPLJE - Kanonski nepriznata Makedonska pravoslavna crkva-Ohridska arhiepiskopija danas je zvanično zatražila pomilovanje za svog bivšeg vladiku a sada arhiepiskopa ohridskog i mitropolita SPC Jovana Vraniškovskog, koji se nalazi u zatvoru pošto je u Makedoniji osuđen zbog pranja novca i pronevjere crkvenih fondova.

Sinod Makedonske pravoslavne crkve-Ohridske arhiepiskopije pozvao je "sve relevantne vlasti u Republici Makedoniji da pokažu milosrđe prema zatvorenom bivšem arhibiskupu Jovanu".

"Uprkos prestupima zbog kojih mu je suđeno i zbog kojih je osuđen, ne treba ga ostaviti bez nade i vjere u milosrđe, u ovim svetim danima pred Božić", navodi se u saopštenju Sinoda.

Makedonska crkva saopštila je da je poziv na pomilovanje Vraniškovskog poslat na inicijativu ruskog episkopa, u nadi da će to otvoriti razgovore između Makedonije i Srbije o priznavanju Makedonske pravoslavne crkve.

Nekadašnji vladika kanonski nepriznate Makedonske pravoslavne crkve (MPC) i sadašnji arhiepiskop Ohridski i mitropolit Skopske pravoslavne crkve (SPC) Jovan Vraniškovski uhapšen je 12. decembra 2011. godine na grčko-makedonskom graničnom prelazu Medžitlija-Niki, kod Bitolja, pod optužbom da je pronevjerio 250.000 evra kojima je kupovao zemljište u Ohridu dok je bio vladika MPC.

Osuđen je na tri godine zatvora, na šta je u novembru prošle godine uložio žalbu koja je odbijena.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije