Ex -Yu

Nestaju djeca na Kosovu-opet radi 'žuta kuća'?

Nestaju djeca na Kosovu-opet radi 'žuta kuća'?
Foto: Ilustracija | Nestaju djeca na Kosovu-opet radi 'žuta kuća'?

PRIŠTINA - Iz opštine Dragaš u posljednje vrijeme nestalo je četvoro djece, a policija nema prijave o njihovom nestanku, dok upućeni u situaciju nisu daleko od toga da povjeruju da su oni među devetoro mališana za koje bivši albanski premijer i predsjednik Sali Beriša tvrdi da su dio trgovine organima.

Albanska štampa ostala je nijema na Berišinu objavu na svom profilu na Facebooku, u kojoj je naveo da se sa Kosova u Albaniju krijumčare djeca iz siromašnih porodica radi transplantacije organa!

On je pozvao tužilaštvo da pokrene istragu i naveo da je, prema saznanjima koje je dobio od jednog policajca, zasad prokrijumčareno devetoro djece koja su kidnapovana.

"Djeca su starosti između osam i 12 godina, a u pitanju su tri djevojčice i jedan dječak. Ne znam da li to ima veze s ovim što Beriša govori, ali s obzirom na to da je ovo veoma razuđeno mjesto, u brdima, a da granice i sa makedonske i sa albanske strane, osim graničnih kamena, ne čuva niko, sve je moguće", tvrdi za Sputnjik anonimni izvor iz opštine Dragaš, koji je dodao da u selu Kukeš postoje ljudi koji ugovaraju poslove ili brakove s roditeljima za njihovu djecu u Albaniji.

Kukeš, gdje se navodno obavlja ugovaranje "poslova", nalazi se sat vremena vožnje kako od Prizrena, tako i od Tirane, dok je opština Dragaš bukvalno špic Kosova i Metohije, "stiješnjen" između Albanije i Makedonije.

"Nisam iznenađen ovakvom vešću, jer ne postoji granica između Kosova i Albanije", govori Momir Stojanović, bivši direktor Vojnoobavještajne agencije.

On podsjeća na ulogu Beriše u vrijeme NATO agresije na SRJ 1999. i ranije 1998. kao aktuelnog premijera Albanije, čija je Vlada, kako kaže, zdušno podržavala i obučavala teroriste OVK na sjeveru Albanije.

"On vrlo dobro zna šta je sve rađeno u tim logorima u kojima su bili kidnapovani građani, Srbi i lojalni nealbanci, kao i naši vojnici i policajci, koje je zarobila OVK. Izveštaji do kojih je vojska dolazila pokazali su da su svi zarobljenici prebačeni na sever Albanije i od tada im se gubi svaki trag", kaže Stojanović.

Mediji su prije skoro deceniju u pričama "s kraja civilizacije" pisali o selu pored albanskog grada Burelja i podrumu "žute kuće" porodice Katuči, gdje su, prema navodima bivše glavne haške tužiteljke Karle del Ponte, kidnapovanim Srbima sa Kosova vađeni organi. Ona je iznijela podatke da je 1999. saznala od novinara da je oko 300 Srba i drugih nealbanaca bilo oteto i transportovano u Albaniju, gdje su im vađeni organi, koji su zatim slani u Italiju, odakle su distribuisani u klinike širom Evrope.

Mediji nijemi

Vijest koju je lansirao Beriša u Tirani je faktički blokirana, a niko od albanskih novinara nije bio u stanju da nam kaže da li se radi o istini ili je u pitanju politički akt bivšeg zvaničnika. Albanski novinari sa Kosova, sa druge strane, kažu da se o tim navodima pričalo još prije Berišinog statusa na Facebooku, ali da nisu o tome pisali jer "nisu imali potvrdu nadležnih državnih organa".

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije